Ce fenomene extreme vor marca 2019

Tuesday, 15 January 2019, 10:55 Sursă: REALITATEA.NET

Anul 2019 va fi marcat de aceleaşi fenomene extreme, pe care le-am avut în anii trecuţi, atrag atenţia meteorologii. Este vorba de perioade de secetă, alternate cu intervaluri de precipitaţii abundente.

Adaugă părerea ta

Estimările meteorologilor arată că până la mijlocul lui februarie vom avea valori ale temperaturii şi ale precipitaţiilor apropiate de mediile multianuale. Temperatura va fi uşor mai ridicată în nord-est şi sud-vest în timp ce în restul ţării va fi uşor mai scăzută.

Precipitaţiile vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, în special în nord.

Elena Mateescu, director general al Agenţiei Naţionale de Meteorologie a declarat la RRA că ,, în prima jumătate a lunii februarie, din perspectiva regimului de precipitaţii, tendinţa spre valori excedentare se menţine în aproape toată ţara.Putem să avem situaţii în care valorile de precipitaţii care pot depăşi uşor 30 de litri pe metru pătrat, să se înregistreze pe secvenţe scurte de timp şi să capate caracterul unui episod sever."

Meteorologii avertizează însă, că temperaturile continuă să crească la nivel global. Aşa că 2019 va fi marcat de aceleaşi fenomene extreme cu care ne-am obişnuit.Perioadă de secentă accentuată, punctate de furtuni severe şi inundaţii.