Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce este violenţa psihică şi cum se comportă victimele

Monday, 01 May 2017, 16:03 Sursă: REALITATEA.NET

Violenţa psihică se materializează sub forma unor comportamente menite să supere, să facă rău şi să aibă un efect negativ asupra stimei de sine a persoanei lezate. După un timp, această persoană începe să dezvolte probleme de identitate, îi scade stima de sine şi ajunge să depindă emoţional de persoana care îi aplică acest tratament.

În majoritatea cazurilor, persoana maltratată nu este conştientă de acest aspect, iar când ajunge să asimileze această informaţie este deja prea târziu, simţindu-se depăşită de situaţie şi în imposibilitate de a lua atitudine. Este indicat ca în aceste momente “victima” să beneficieze de sprijinul familiei şi a celor apropiaţi.

Semnele violenţei psihice

Persoana maltratată este, de cele mai multe ori, ridiculizată în public, criticată, umilită.

Ideile sale nu sunt recunoscute, nu este lăsată să ia o decizie, este frecvent manipulată şi ameninţată cu o posibilă despărţire. Însă, violenţa poate lua şi forma unei griji absolute, bolnăvicioase, paternale, în care victima este ferită de orice aspect natural şi cotidian, izolată într-un glob de sticlă.

Victimele violenţei psihice

Astfel de persoane sunt “date de gol” de comportamentul retras, survenit după o anumită perioadă, menţin privirea în pământ, dezvoltă o teamă generală sau un sentiment de vină, este timidă şi demotivată.

Pot apărea însă şi simptome fizice: dureri musculare, oboseală, dureri de cap, probleme digestive. De precizat este şi faptul că acest tip de violenţă nu se manifestă doar în cadrul unui cuplu, ci şi la serviciu, la şcoală, în relaţiile dintre părinţi şi copii.

Sursă: doc.ro


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL