Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce este numărul de urgență 113 și cum funcționează

Thursday, 01 August 2019, 10:47 Sursă: REALITATEA.NET

Persoanele care au dizabilități de auz sau de vorbire pot să folosească numărul unic 113 pentru mesajele asociate apelurilor de urgență. 

Serviciul de SMS 113 a fost lansat din 26 octombrie 2015 cu scopul de a oferi persoanelor cu dizabilităti de auz si de vorbire acces la Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgentă.

Un apel de urgență prin SMS poate fi util în situații de sechestru, răpire, jaf sau atentat terorist când nu poți vorbi la telefon, dar poți eventual să trimiți un mesaj scris.

Există, însă, o mică-mare problemă legată de folosirea sms-ului către 113: persoanele cu dizabilitati pot să folosească numarul 113 doar dupa o înregistrare prealabilă a propriului număr de telefon în baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenta!

Serviciul SMS 113

Serviciul SMS 113 este soluția implementată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru a veni în sprijinul persoanelor cu deficiențe de auz și/sau vorbire care vor să apeleze serviciul de urgență 112.

Potrivit site-ului STS, Serviciul SMS 113 permite comunicarea prin mesaje scurte de tip SMS cu persoanele înregistrate în baza de date a SNUAU, păstrând caracteristicile funcționale de bază ale serviciului 112 de voce: gratuitate și accesibilitate.

ATENȚIE! Apelarea sistemului de urgență prin SMS la numărul 113 se poate realiza doar în rețelele de comunicații mobile Orange, RCS-RDS, Telekom, Vodafone.

FLUXUL OPERAȚIONAL 

Vă rugăm să înregistraţi în baza de date a SNUAU numărul de telefon mobil pe care îl veţi folosi pentru anunţarea urgenţelor, conform procedurii de înregistrare.

În cazul în care aveţi o urgenţă, sunaţi imediat la numărul 112.

Operatorul 112 va prelua apelul, însă nu va iniţia un dialog, ci va închide conexiunea, fiindcă veţi fi identificat automat de către sistem ca fiind o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire.

Veţi primi un SMS cu textul: „TRIMTETI SMS LA 113 CU URGENTA SI ADRESA INCIDENTULUI”

Răspundeți printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul. Este indicat sa nu folosiţi diacritice, pentru a urgenta transmiterea.

După transmiterea SMS-ului, este posibil să mai primiţi mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare. Răspundeţi scurt şi cât se poate de exact.

Operatorul 112 va transmite apoi datele obţinute de la dumneavoastră agenţiilor specializate de intervenţie (Poliţie, Ambulanţă, Pompieri/SMURD) care vă vor ajuta în urgenţa pe care o aveţi.

Înregistrare în baza de date SNUAU

Funcționarea Serviciului 113 este posibilă doar după înregistrarea beneficiarilor cu dizabilități de auz și/sau de vorbire în baza de date a SNUAU și a numărului de telefon mobil pe care îl folosesc pentru anunţarea urgenţelor către operatorii Sistemului 112. Procesul de înregistrare se poate face atât online folosind formularul de înregistrare online, cât și prin formularul tipizat cu datele personale necesare transmis la adresa STS.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL