Ce denumire neobișnuită a primit steaua care și-a devorat una dintre planete

Wednesday, 19 June 2019, 18:30 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Oamenii de știință au asistat, în premieră, la momentul în care o stea asemănătoare Soarelui din sistemul nostru solar și-a devorat una dintre planete. Drept urmare, aceasta a primit o poreclă care reflectă întocmai comportamentul acesteia.

Steaua numită HD 240430, a fost poreclită Kronos, după titanul Cronos din mitologia greacă care și-a devorat copiii, inclusiv pe Poseidon, Hades şi pe cele trei fiice ale sale, de teamă să nu-l dea jos de pe tron.

În plus, cercetătorii au mai descoperit că această stea face parte dintr-un sistem binar cu HD 240429. Astfel, cea de-a doua stea a fost poreclită Krios, care era considerat în mitologia greacă fratele lui Kronos.

Perechea de stele, a căror vârstă depășește patru miliarde de ani, călătorește în galaxie la o distanță de 320 ani lumină față de Pământ. Și se pare că s-au născut din același nor interstelar.

Care este diferența dintre Kronos și Krios

O analiză mai amănunțită efectuată de Semyeong Oh de la Universitatea Princeton și echipa ei, arată că de fapt, cele două corpuri sunt total diferite.

Krios are concentrații mult mai mici de elemente precum litriu, magneziu și fier care plutesc în atmosfera sa, în comparație cu Kronos. De fapt, stelele sunt cea mai diferită pereche din punct de vedere chimic descoperită până acum.

Așadar, cercetătorii iau în calcul și ipoteza conform căreia cele două stele nu s-ar fi născut împreună, ci s-ar fi cuplat ulterior. Dacă nu, atunci poate că norul de la care au provenit le-a înzestrat cu diferite concentrații de elemente.

„Am fost foarte entuziasmat când am văzut acest lucru”, spune Johanna Teske de la Carnegie Observatories in Pasadena, California, care a analizat perechi similare pentru a vedea dacă stelele despre care se știe că găzduiesc planete au compoziții chimice diferite. „Multe dintre acestea au prezentat urme mici de nepotrivire, însă acestea sunt total diferite”.

SursăAdaugă părerea ta
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE