Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Caz cutremurător, la Vaslui. Doi fraţi părăsiţi de părinţi, leşinaţi de foame şi de frig

Tuesday, 10 March 2015, 12:59 Sursă: REALITATEA.NET

Tatăl lor, în disperare, a plecat la muncă, în judetul Vrancea, la o fermă, lăsând copiii în grija unui vecin. Dar vecinul s-a dovedit fără inimă. Copiii, chinuiti de foame, au avut puterea să meargă la scoală, dar pe drum, la întoarcere, unul din ei a căzut răpus de foame. Fratele mai mare a avut puterea să alerteze vecinii. Rămân totusi mari semne de întrebare. La scoală, nimeni nu a sesizat că acesti copii sunt subnutriti? Reprezentantii Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui i-au preluat pe cei doi copii.

În satul Trohan, comuna Gârceni, doi frati de 11, respectiv 12 ani, lesinau de foame pe ulitele satului luni. Povestea celor doi a început în urmă cu patru ani, când mama lor i-a părăsit, lăsându-i în grija tatălui. Desi necăjit si permanent abonat la ajutoarele sociale, acesta a avut grijă ca celor doi băieti să nu le lipsească nimic, chiar dacă acest lucru pentru ei a însemnat minimul necesar supravietuirii. Numai că, în urmă cu două săptămâni, soarta celor trei s-a înrăutătit si mai tare. Constrâns de situatia financiară precară, tatăl a plecat la muncă, în Focsani, nu înainte de a-si lăsa copiii în grija unui vecin. Grijă însă e mult spus. În ultimele zile, cei doi frati n-au fost deloc hrăniti, iar starea lor de sănătate a atras atentia profesorilor de la scoală. Cadrele didactice au discutat, vineri, de o mobilizare cu mâncare si haine pentru copii, mobilizare care, ieri, s-a dovedit a fi prea târzie. În timp ce se întorcea de la scoală, cel mai mic dintre frati a lesinat pe ulita satului din cauza foamei. Cel care a chemat ambulanta a fost primarul comunei Gârceni, Mircia Scutelnicu.

“Este vorba despre o familie necăjită din satul Trohan, o familie cu patru copii. În urmă cu 4 ani, părintii s-au despărtit. Doi dintre copii au fost luati de mamă, iar acestia doi au rămas la Damian, că asa îl cheamă pe tatăl lor, om necăjit, dar muncitor. L-am ajutat tot timpul, ba cu ajutoarele europene, ba oferindu-i câte un loc de muncă. Zilele trecute a plecat la Focsani, a zis că se duce să muncească la o vie, iar pe cei doi i-a lăsat în grija unui vecin. Nu stiu ce grijă a avut vecinul ăla al lor de ei, de au ajuns în halul acesta. Situatia lor era cunoscută si la scoală. Nora lucrează acolo si mi-a spus că profesorii s-au mobilizat ca să-i ajute pe copii, dar uite că s-a întâmplat ce s-a întâmplat si au fost luati cu ambulanta. Am vorbit si cu domnul Armeanu de la Protectia Copilului, din ce am înteles, vor fi dusi într-un centru”, ne-a declarat primarul comunei Gârceni, Mircia Scutelnicu.

În două zile au mâncat un măr

Cei doi frati au ajuns, ieri, la Spitalul Judetean de Urgentă Vaslui, dezhidratati si înfometati. “Nu mănâncă, nu se alimentează de aproximativ două zile. I-am găsit înfometati si dezhidratati”, a declarat asistenta de pe ambulantă. “De două săptămâni suntem singuri în casă. Tata a plecat la Focsani. Fratele meu a mâncat un măr, ieri, iar azi n-am mâncat nimic”, a spus fratele mai mare. Cazul acestor copii i-a înduiosat pe medicii din Spitalul Judetean, care i-au tratat cu multă afectiune. Fratele cel mic părea cel mai afectat de lipsa hranei. Au fost preluati de DGASPC Vaslui si cazati în unul din centrele acestora.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL