Cauzele și cum poate fi tratat sindromul ochiului uscat

Wednesday, 07 June 2017, 09:00, Sursă: REALITATEA.NET

Cei mai mulți adulți în vârsta se plâng de sanzații de arsuri a ochilor și este bine să știe că nu trebuie să ignore acest simptom. Este vorba de o afecțiune numită ”sindromul ochiului uscat”. 

Adaugă părerea ta

Severitatea acestuia variază: de la oameni care experimentează senzația doar în timpul iernii, pâna la unii care se întâlnesc cu ea în fiecare zi. Ei bine, aflați că ochii noștii au câteva surse de umiditate. Una este glanda lacrimală, situată în cadranul de superior al ochiului.

Aceasta poate produce cantităti mari de lacrimi, ca atunci când plângeți sau când vă intră in ochi un corp străin. Alte surse de umiditate includ o rețea de glande încorporate în suprafața albă o ochiului și sub pleoape, care produc apă sau mucus, dar și glande periferice, care produc o substanță uleioasă. Tot acest amestec formează filmul lacrimal pe suprafața ochiul, care este indispensabil pentru o vedere corespunzătoare.

Cu fiecare clipire se creează o nouă suprafață umedă. Pe masura inaintării în vârstă, producția lacrimală scade. Însă nu numai cantitatea este importantă, ci și calitatea. Este absolut necesar ca toate aceste componente să funcționeze optim, pentru refacerea filmului lacrimal.

Cauzele sindromului de ochi uscat pot fi dintre cele mai diverse. De la consumul unor medicamente cum ar fi antihisaminicele sau cele pentru tensiunea arterială, afecțiuni ale glandei tiroide sau diabetul zaharat până la poluare, chirurgia oculară, utilizarea lentilelor de contact sau pâna la folosirea dispozitivelor electronice. Acestea fac ca ochiul să clipească mai rar decat de obicei.

Ochiul uscat netratat poate duce la infecții sau chiar la afecțiuni ale corneei. Pentru cei care nu produc suficiente lacrimi, medicii recomandă comprese calde și masaje ușoare asupra ochiului. De asemenea, specialiștii spun că sunt recomandabile lacrimile artificiale sau medicamente precum ciclosporina oftalmică, dar și drenajul lacrimal.

Cercetari de ultimă oră sugerează faptul că în afecțiunea sindromului de ochi uscat poate fi de folos cofeina. Atenție, însă! Aportul sporit de cofeină poate provoca insomnie, stări de agitație și nervozitate. Și aici ajungem la cheia sănătății perfecte: echilibrul. Este cunoscută întâmplarea în care Napoleon, criticat de un inginer, îl intreabă: ce aș putea învăța eu, care sunt împărat, de la dumneavoastră? Inginerul i-a răspuns: măsura, sir!