Câţi copaci există pe Terra? Cercetătorii au răspunsul

Thursday, 03 September 2015, 18:24 Sursă: REALITATEA.NET

Aproximativ 3,04 trilioane de copaci există acum Terra, dar numărul lor scade alarmant din cauza activităţilor umane. Aceasta este concluzia celei mai cuprinzătoare evaluări globale, la realizarea căreia au fost folosite date obţinute prin fotografii din satelit şi estimări ale densităţii lor la nivelul solului din peste 400.000 de locuri din întreaga lume.

Estimarea este de aproximativ opt ori mai mare decât precedenta, de 400 de miliarde de copaci, relatează Reuters.

Cele mai mari densităţi de arbori se găsesc în regiunile sub-arctice din Rusia, Scandinavia şi America de Nord, iar cele mai mari suprafeţe împădurite se află la tropice, unde cresc aproximativ 43% din totalul copacilor de pe planetă.

Cu toate acestea, motive de îngrijorare există încă, defrişările massive fiind încă o problemă greu de controlat.

Potrivit sursei citate, numărul de arbori a scăzut cu circa 46% de la începutul civilizaţiei umane, iar anual există o pierdere brută de 15 miliarde de copaci.

„În prezent, există mai puţini copaci decât în orice moment de la începutul civilizaţiei umane şi până acum, iar numărul lor este în continuă scădere într-un ritm alarmant”, a explicat Thomas Crowther, specialist în ecologie la Yale University, adăugând că trebuie făcute eforturi serioase pentru ca situaţia să fie remediată.

Pe de altă parte, Crowther a atras atenţia că pe măsură ce populaţia mondială creşte, pierderea netă de copaci va creşte şi ea.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL