Cât timp are Iohannis la dispoziţie ca să ia o decizie cu privire la şefa DNA

Friday, 23 February 2018, 13:47 Sursă: REALITATEA.NET

Mingea se află în terenul preşedintelui Klaus Iohannis după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut joi seara revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. "Mult promisul raport nu a apărut încă", a remarcat acid preşedintele Iohannis, vineri dimineaţa. "Va mai dura un timp", a subliniat acesta.

Adaugă părerea ta

Fostul şef al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune că revocarea unui procuror general e un lucru grav, nu unul obişnuit, şi de aceea legea prevede o procedură lungă şi complicată.

"Nu scrie nicăieri care este termenul până la care preşedintele trebuie să ia o decizie. În limbajul de lemn european se spune "termen rezonabil". Se analizează de la caz la caz. Până la revocare drumul e lung, preşedintele hotărăşte după ce primeşte un aviz din partea CSM", a explicat la Realitatea TV Augustin Zegrean.

Potrivit fostului preşedinte CCR, refuzul lui Iohannis de a accepta cererea de revocare nu are legătură cu o eventuală încercare de suspendare a preşedintelui:

"Când s-a cerut suspendarea preşedintelui Băsescu, Curtea a fost consultată de două ori, CCR a spus nu de fiecare dată, a precizat că motivele invocate în cererea de suspendare nu sunt de natură să ducă ,la suspendare, totusi a fost suspendat. Opinia Curţii este consultativă".

Klaus Iohannis a explicat că, din perspectiva sa, nu există motive pentru revocarea procurorului şef al DNA, exprimându-şi mirarea că raportul citit de ministrul Justiţiei nu şi-a făcut apariţia.

"Asta e o procedură care va mai dura. Aseară m-am exprimat instituţional. Asta e părerea mea. Nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat dl ministru, dar prestaţia de aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Nu ştim în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu.

A fost lipsit şi de temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru revocare. Legea prevede, detaliat, ce anume se urmăreşte când se întocmeşte un astfel de raport. Mult promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului. Când îl vom avea, vom încerca să îl desluşim", a declarat Iohannis la Bruxelles.