Coronavirus - România: 118054 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cât de atenţi sunt românii la calitatea produselor alimentare pe care le cumpără?

Tuesday, 12 May 2015, 15:32 Sursă: REALITATEA.NET

Românii continuă să cumpere produse de o calitate îndoielnică, mai ales pentru că sunt mai ieftine.

Anual, în ţara noastră sunt confiscate între 4.000 şi 5.000 de tone de alimente alterate sau fără acte de provenienţă.

Anul trecut, românii au depus la Protecţia Consumatorului 7.200 de reclamaţii, cele mai multe pentru lipsa preţurilor, a etichetelor, dar şi pentru că au cumpărat alimente alterate, scrie digi24.ro.

„Responsabilitatea revine şi consumatorilor, cum citesc eticheta, cât de atenţi sunt şi dacă sesizează autorităţile”, spune Marius Dunca, președintele ANPC.

„Aici nu pot să mă uit că nu văd. E scrisul mic, foarte mic”, spune unul dintre clienții unui magazin, care admite că se uită pe etichete, dar totuși cumpără acele produse.

După termenul de valabilitate, românii caută pe etichete aditivii alimentari, aşa-numitele E-uri. Însă deciziile le iau mai degrabă în funcţie de preţ decât de calitate.

„O să râdeţi, consumatorii nu sunt foarte încântaţi când găsesc un produs care nu e la fel de sărat cum era obişnuit”, spune Corina Zugravu, medic nutriționist.

„Oamenii întotdeauna o să prefere să cumpere un produs mai ieftin care este dubios din punct de vedere al calităţii”, spune Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătății.

Este unul dintre motivele pentru care România înregistrează anual 220 de cazuri de trichineloză, comparativ cu o medie europeană de 14 cazuri.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL