Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cât costă să mori în 2014? Cât plătești pentru o înmormântare?

Tuesday, 12 August 2014, 14:44 Sursă: REALITATEA.NET

Cheltuielile comune, obligatorii atât pentru bogați cât și pentru săraci se rezumă la cele legate de formalitățile birocratice și de serviciile preoților. Astfel, dacă apelează la serviciile unei firme de pompe funebre ambele categorii de români trebuie să achite suma de 60 de lei pentru eliberarea certificatului medical de constatatare a decesului. La fel, pentru îmbălsămarea defunctului există un tarif fix, de aproximativ 300 de lei. Chiar dacă, în mod oficial, prețul pentru slujba de înmormântare este de doar câteva zeci de lei, rudele îndoliate trebuie să știe că „taxa benevolă” percepută de preoți este, în medie de 250 de lei, noteaza Vocea Transilvaniei

La aceasta se adaugă taxa, la fel de „voluntară”, de 50 de lei pentru fiecare din cei patru gropari. Comune, atât pentru bogat cât și pentru sărac, sunt tarifele pentru cumpărarea unui loc de veci. În funcție de cimitirul ales, privat sau public, prețurile unui loc de odihnă variază între 180 și 500 de lei, în funcție de perioada pentru care se face concesionarea. Aici se opresc, din punct de vedere financiar, similitudinile celor două tipuri de înmormântare. Costurile legate de sicrie, accesoriile acestora, aranjamente florale și alte produse specifice, transportul și masa de parastas, dau adevărata măsură financiară a celui decedat.

La omul sărac doar pompele funebre trag

Firmele de pompe funebre s-au adaptat la rândul lor realităților economice, nu scăzând nivelul tarifelor ci oferind pachete minimale pentru cei cu mai puțină dare de mână. Cu toate acestea, profitând de faptul că oamenii se văd constrânși de timpul limitat, impun prețuri care le aduc încasări cu mult peste nivelul cheltuielilor. Astfel cele mai ieftine sicrie pe care le oferă aceste firme, unele care depășesc cu puțin statutul de patru scânduri prinse-n cuie, pornesc de la prețul de 200 de lei. Vorbim aici despre un obiect simplu, superficial stilizat, fără mânere sau alte accesorii. Conform tradiției, până la construirea unui moment funerar, este necesară o cruce temporară, din lemn sau metal, adauga Vocea Transilvaniei

Cel mai mic tarif pe care l-am găsit pentru acest obiect este de 30 de lei. Un alt obiect devenit obligatoriu în ritualul funerar este buchetul de pe sicriu. Prețul minim al acestuia este de 80 de lei. Lumânările, candelele, prosoapele, batistele sau năframele, sunt alte obiecte necesare, pentru care se scot din buzunare cel puțin 50 de lei. Urmează cheltuielile logistice. Pentru transportare defunctului de acasă spre cimitir este necesară o cheltuială de minim 150 de lei. Pentru concesionarea unui loc de veci, pe perioada minim acceptată de șapte ani, taxa percepută de majoritatea cimitirelor publice pornește de la 180 de lei.

Costurile nu se opresc odată cu săvârșirea slujbei de înmormântare. Cea mai importantă cheltuială urmează abia după îngroparea defunctului. Cel mai mic preț al unui meniu de parastas este de 20 de lei. Dacă luăm în calcul un minim de 50 de meniuri vedem că prețul final, aferent parastasului, ajunge la suma de 1000 de lei. În concluzie, ținând cont că, în intervalul de trei zile dintre deces și înmormântare, majoritatea celor cu venituri modeste preferă să-și țină defuncții acasă, pentru a economisi costurile capelei, prețul minim care trebuie achitat pentru o înmormântare în România este de 2.500 de lei.

12.000 de lei, costurile unei înmormântări de lux

În cazul celor cu venituri substanțiale, pompele funebre apelează la un alt factor psihologic, și anume aroganța. Prin urmare, cei cu dare de mână au posibilitatea să aleagă dintr-o gamă largă de produse funerare de lux, lăsând în conturile firmelor din domeniu sume exagerate de bani. Prin urmare, numai sicriul în care poate fi înmormântat un milionar în România poate ajunge la 5.000 de lei. Cu alte cuvinte un singur obiect funerar valorează dublu față de întreaga înmormântare a unui sărac. Vorbim aici despre un sicriu din lemn de mahon, cu saltea și pernă de talas, cu mânere aurite și accesorii de asemenea, cu două capace și acoperit cu cele mai scumpe tipuri de lac. Pentru crucile temporare, din lemn sau metal, prețurile maxime ajung la valoarea de 300 de lei. Cu aproximativ același preț se vinde și buchetul pentru sicriu.

Pentru lumânări, prosoape și alte mici obiecte, îndoliații milionari plătesc până la 350 de lei. Spre deosebire de cei mai săraci care aleg o concesionare a locului de veci pentru o perioadă de șapte ani, răposatul bogat beneficiază de un loc de veci pe o perioadă de 25 de ani (maxim admisă) pentru care trebuie achitat tariful de aproximativ 400 de lei. Când vine vorba de cheltuielile privind masa de parastas, potentații acestor vremuri nu aleg meniurile de 20 de lei ci pe cele de 70. Astfel, raportat la același număr de 50 de persoane, cheltuiala maximă ajunge la 3.500 de lei.

La toate aceste sume trebuie adăugate cheltuielile legate de capelă (150 lei), transport funerar cu o limuzină de lux (1000 lei) plus „taxa benevolă” pentru un sobor de preoți (1000 de lei). În total, cei care nu se uită la prețuri atunci când trebuie sa-și îngroape morții, trebuie să plătească firmelor de pompe funebre cel puțin 12.000 de lei. Prin urmare societatea românească este polarizată, din punct de vedere economic, nu doar în timpul vieții membrilor ei ci și atunci când aceștia trebuie conduși pe drumul de apoi.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL