Cărtărescu, mărturie despre cum a trăit 9/11 la Berlin. Indiferenţa germanilor: "N-am să uit..."

Sunday, 11 September 2016, 16:43 Sursă: REALITATEA TV

,,În sfârşit o simt şi ei pe pielea lor", acesta este unul dintre mesajele pe care Mircea Cărătrescu susţine că le-a auzit la Berlin, unde se afla când au avut loc sângeroasele atentate de la 11 septembrie din Statele Unite. Scriitorul a vorbit într-o relatare pe Facebook despre reacţia germanilor indiferenţi în faţa unui atentat terorist care a distrus mii de familii şi a cutremurat o lume întreagă.

Adaugă părerea ta

Mircea Cărtărescu a povestit, într-o postare pe o reţea de socializare, că a aflat de atentatele din 11 septembrie 2001 de la o prietenă, care l-a sunat. Mesajul acesteia, însă, l-a şocat.

,,E nebunie la New York!
- Ce se-ntâmplă?
- Deschide televizorul şi-ai să vezi. În fine, o simt şi ei pe propria piele! Să mai fie şi de-acum încolo poliţiştii lumii, dacă le mai dă mâna... Hai că mai vorbim, trebuie să văd mai departe." a replicat femeia şi a închis telefonul.

Cărtărescu a povestit că la televizor a surprins exact momentul în care s-a prăbuşit al doilea turn, care a luat cu el vieţile a mii de oameni.

Scriitorul a sunat-o înapoi pe prietena sa, să îi spună că este vorba de mii de victime şi că e nevoie de decenţă în faţa acestei tragedii. ,,Cine seamănă vânt culege furtună. Lumea e sătulă de aroganţa lor de neamuri proaste. O să vedem lucruri încă şi mai mari" a fost replica pe care a primit-o Cărtărescu.

A ieşit apoi pe străzile Berlinului, alături de mii de tineri care se adunaseră şi scandau. Dar, spre surprinderea sa, oamenii strigau împotriva americanilor.

,,Ne-am întors acasă din centrul Berlinului, simţind întreaga nebunie a lumii şi a istoriei. N-am să uit niciodată vertijul şi greaţa pe care le-am simţit pe 11 septembrie 2001 şi pe care le evoc, ca şi pe cele 3000 de victime, an de an." a mai scris Mircea Cărtărescu, pe facebook.