Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cărtărescu: Între revendicările străzii a apărut "doar sporadic" una foarte importantă

Monday, 09 November 2015, 13:41 Sursă: REALITATEA.NET

Scriitorul Mircea Cărtărescu a afirmat că printre cererile manifestanţilor a apărut "doar sporadic" una importantă. Este vorba despre "controlul societăţii asupra audiovizualului".

"Între revendicările străzii a apărut doar sporadic una care mi se pare foarte importantă: controlul societății asupra audiovizualului. Televiziunile publice au fost, de-a lungul acestor lungi ani post-decembriști, mijloace de mințire, manipulare, cretinizare și învrăjbire a comunității românești", a scris Cărtărescu.

"Sloganul din timpul pieții golanilor, 'Ați mințit poporul cu televizorul', a fost valabil de atunci și până azi. La fel de infestate de mafioți și de lichele ca și lumea politică, aparținând uneori unor securiști și infractori dovediți, televiziunile au fost permanent în slujba grupărilor politico-economice care-au confiscat România. Au servit ca instrumente de șantaj, de defăimare, de calomnie, de împroșcare cu noroi nu doar a adversarilor politici, ci a tot ce e valoros în această țară. Au promovat un limbaj suburban, de o violență pamfletară fără limite. Au indus disprețul pentru educație și cultură prin promovarea unor emisiuni kitsch, la a căror vedere ți se face rușine că ești om. Au propus ca modele 'vedete', din cea mai joasă moral și spiritual lume cu putință, indecentă din toate punctele de vedere. Această mocirlă în care s-au scufundat televiziunile nu mai poate continua.

Nu sunt pentru cenzură, ci pentru o integrare a televiziunilor în planul unei societăți mai bune. Căci, oricât de naivi ne-ar crede unii, e absolută nevoie să visăm acum la o lume mai bună. În definitiv, dacă nu acum, atunci când?", a adăugat autorul.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL