Care sunt cauzele căderii părului şi cum poate fi prevenită

Sunday, 12 March 2017, 16:28 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Dacă subțierea părului te face să intri în panică, află că nu ești singurul. Căderea părului este o problemă frecventă atât pentru bărbați cât și pentru femei. Alopecia, sau căderea anormală a părului, este considerată, în mod eronat, o problemă a bărbaților, însă 40% dintre cei care suferă de această afecțiune sunt, de fapt, femei. Iar pentru ele căderea părului este dezastruoasă, pentru că femeile sunt mult mai preocupate de podoabă capilară decât bărbații.

Iată care sunt cinci dintre cele mai frecvente deficien'e asociate cu căderea părului: 

Proteinele: Consumi suficiențe proteine? Proteinele sunt esențiale pentru întărirea și susținerea creșterii părului.

Fierul: Cât de bine stai cu fierul? Femeile sunt mai predispuse la carență de fier din cauza menstruației. Suplimentele de fier trebuie luate doar în cazul confirmat de carență de fier, excesul de fier fiind toxic și putând avea efectul opus celui scontat, respectiv căderea părului. Femeile cu un nivel de feritină serică sub 30 miligrame/mililitru prezintă un risc mărit de cădere a părului.

Zincul: Deficiență de zinc este o cauza comună a pierderii părului atât la femei cât și la bărbați. Zincul acționează în mod direct asupra foliculilor de păr, iar stresul poate triplă pierderea de zinc din organism. Zincul ajută la metabolizarea testosteronului, care poate favoriza căderea părului, dacă este în exces. Carență de zinc este asociată și cu excesul de cupru. Dacă iei multivitamine, acestea trebuie să conțină cel puțin 15 miligrame de zinc.

Complexul de vitamine B (Biotină B7, Acidul pantotenic B5): Biotină ajută la creșterea părului și la regenerarea firului de păr – din acest motiv apare și în unele șampoane. Femeile prezintă un risc mai mare de carență de biotină în perioadă sarcinii și a alăptării. Acidul pantotenic stimulează creșterea părului prin efectul pozitiv asupra glandelor suprarenale, îmbunătățind, astfel, capacitatea corpului de a gestiona stresul.

Acizii grași esențiali: Uleiurile bogate în acizi grași omega-3 așa cum sunt cele din semințele de în, sunt binecunoscute pentru efectele lor benefice asupra părului și a pielii. Acizii grași omega-3 întăresc firul de pas și reduc inflamația, care favorizează căderea părului. Un studiu din 2015 a arătat că un supliment (grăsimi omega-3 plus omega-6 și antioxidant) a redus căderea părului și a mărit grosimea firului de păr și densitatea la un grup de femei sănătoase.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE