Coronavirus - România: 4761 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Care e explicația specialiștilor pentru singurele animale aproape indestructibile de pe Pământ

Wednesday, 05 June 2019, 10:33 Sursă: REALITATEA.NET

Cercetători de la Universitatea Oxford au făcut mai multe studii pentru a înțelege cum reușesc tardigradele sau a „urșii de apă", așa cum mai sunt numite, să supraviețuiască condițiilor extreme, precum radiațiile sau temperaturile extreme. De asemenea, acestea pot supraviețui ani buni fără apă și fără hrană.

Alves Batista și colegii ei de la Oxford cred că aceste ființe microscopice ar fi putut supraviețuit inclusiv asteroidului masiv care a lovit Pământul în urmă cu 66 de ani și care a dus la dispariția a 75% dintre speciile de pe planetă.

„Acestea pot trăi în jurul gurilor vulcanice de pe fundul oceanelor, ceea ce înseamnă că au un avantaj uriaș în fața unor evenimente care ar fi catastrofale pentru oameni", spun cercetătorii.

Tardigradele - cele mai rezistente vietăți de pe Pământ

Cercetătorii au ajuns la concluzia că un singur fenomen ar putea duce la dispariția tardigradelor, și anume „moartea" Soarelui. „Viața de pe Pământ este foarte greu de distrus total. Numeroase specii ar putea dispărea, dar viața în ansamblu va continua", mai spun cercetătorii.

Cu toate acestea, există un studiu publicat în jurnalul Scientific Reports, care spune că specia Milnesium ar supraviețui oricărei catastrofe astrofizice. De asemenea, autorii studiului mai anticipează că acestă specie va mai supraviețui pentru alte zece miliarde de ani, adică cu mult mai mult decât se anticipează că va supraviețui specia umană.

„Tardigradele sunt atât de indestructibile, deoarece au o proteină ce le protejează ADN-ul împotriva radiațiilor. În genomul tardigradelor există mai multe copii ale unei enzime antioxidante, dar și o genă de recuperare a ADN-ului. În plus, acestea au o proteină numită Dsup, care previne ruperea ființelor", au declarat oameni de știință de la Universitatea din Tokio.

Sursa


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL