Coronavirus - România: 112781 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Când va susține Augustin Lazăr interviul la CSM pentru avizarea numirii în funcția de procuror

Monday, 04 April 2016, 15:25 Sursă: REALITATEA.NET

Secția pentru procurori a hotărât ca activitățile prevăzute în procedura de avizare a propunerii ministrului Justiției să se desfășoare conform următorului calendar: 4 aprilie — punerea în dezbatere publică a proiectului de management și efectuarea verificărilor asupra candidaturii; 21 aprilie — analizarea rezultatelor demersului anterior și intervievarea candidatului; 22 aprilie — transmiterea avizului către Ministerul Justiției, potrivit unui comunicat al CSM.

Procedura avizării se desfășoară conform dispozițiilor din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, din HCSM nr.193/2006 și din Hotărârile Secției pentru procurori prin care au fost stabilite criteriile, subcriteriile și indicatorii privind standardele de evaluare a interviului și a lucrărilor candidaților pentru numirea în funcții de conducere.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis săptămâna trecută Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcția de procuror general al PÎCCJ a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit MJ, în timpul dialogului cu ministrul Justiției, Augustin Lazăr a demonstrat că "are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public".

"Procurorul Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror-șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții", se arăta într-un comunicat al ministerului transmis AGERPRES.

MJ a menționat că, în desemnarea propunerii, ministrul Justiției a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experiența profesională și managerială relevantă și capacitatea decizională.

Procurorul general al PÎCCJ este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Ministerul Justiției a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu, după ce numele său a apărut în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL