Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Câmpeanu: Funcționarii care au promovat proiectul privind reducerea de posturi vor fi sancționați

Friday, 13 February 2015, 21:06 Sursă: REALITATEA.NET

"Este un document intern, realizat în Ministerul Educaţiei în anul 2013, care a fost promovat fără avizul ministrului. Nu am avut cunoştinţă despre prevederile acestui document, care, de altfel, a şi fost retras oficial. Acel document contravine politicii educaţionale pe care am promovat-o în mod public. Şi anume, nu iniţiem schimbări în interiorul şi pe parcursul anului şcolar", a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a precizat că documentul, pe care nu l-a semnat, a fost retras la solicitarea sa, pentru că a fost promovat fără acordul său, motiv pentru care funcţionarii vinovaţi "riscă sancţiunile legale care se impun".

"A fost promovat de către funcţionari din cadrul ministerului, care vor face obiectul unei analize imediat ce mă voi întoarce în Bucureşti", a afirmat ministrul.

Cîmpeanu a adăugat că "multe lucruri promovate cu ocazia iniţierii acestui document sunt false".

"Nici vorbă de reducerera a patru-cinci mii de posturi didactice, nici nu poate fi vorba de aşa ceva. S-a creat o confuzie, este vorba de cei 4.600 de oameni care au fost angajaţi în sistemul de educaţie pe parcursul anului 2014. Numărul total de posturi care au depăşit reglementările legale este de 1.785, în 13 judeţe doar. Restul judeţelor s-au încadrat în numărul de posturi aprobate. În cele 13 judeţe, în multe cazuri, aceste depăşiri ale numărului de posturi sunt justificate. Aceste lucruri trebuie analizate pe baza unui document agreat de toţi partenerii de dialog", a mai spus ministrul Educației.

De asemenea, într-un comunicat de presă transmis, tot vineri, Cîmpeanu a afirmat că acele depăşiri, "justificate în unele cazuri", sunt înregistrate "din cauza metodologiei de normare a personalului didactic auxiliar şi nedidactic, neactualizată din anul 1998".

"După intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 se impune modificarea sistemului de normare a personalului didactic auxiliar şi nedidactic din învăţământul preuniversitar în vederea armonizării acestuia cu noile prevederi legale, însă acest lucru va fi reglat fără bulversarea sistemului", a explicat ministrul Educaţiei.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a precizat că orice modificare va fi introdusă numai dacă este absolut necesară şi dacă este cerută de sistem, şi după ce va avea girul dialogului cu toţi partenerii sociali.

"Am retras proiectul/documentul intern care a generat neînţelegeri. Începând de săptămâna viitoare vom relua dialogul cu sindicatele, cu directorii de şcoli, cu asociaţiile profesionale şi de elevi, pentru a găsi cele mai bune soluţii, dar fără a afecta în vreun fel actualul status quo", a conchis Cîmpeanu.

Mai multe pe Mediafax.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL