Coronavirus - România: 182854 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Calendar ortodox 16 decembrie. Ce sfânt este pomenit astăzi

Friday, 16 December 2016, 07:50 Sursă: REALITATEA.NET

Era din seminția lui Levi și s-a născut în Babilon, în vremea robiei. S-a întors la Ierusalim când era încă tânăr și, împreună cu iudeii conduși de Zorobabel și de arhiereul Iosua, a fost unul din susținătorii ideii de refacere a templului distrus de chaldei. 
Sfântul Agheu a fost unul dintre ultimii proroci ai Vechiului Testament, anunțând profetic că, deși lipsit de bogăția și de frumusețea primului templu (cel zidit de Solomon), slava celui de-al doilea templu din Ierusalim va fi chiar mai mare, căci prin porțile sale avea să intre Mesia cel făgăduit.

Astăzi este pomenită și Sfânta Teofana împărăteasa. A fost prima soție a împăratului Leon al VI-lea Înțeleptul (886-911), cu care s-a căsătorit când era numai prinț moștenitor.

Sfânta Teofana s-a născut într-o familie de mari demnitari din Constantinopol. Când Leon a ajuns împărat, împărăteasa Teofana n-a încetat să se îngrijească de mântuirea sufletului. Se ruga, postea, purta pe sub hainele împărătești haine aspre spre nevoință, dăruia milostenie celor săraci, se îngrijea de lăcașurile lui Dumnezeu, se îngrijea de slugi ca de frați și din gura sa nu ieșea minciună sau ocară.

A murit când încă nu împlinise vârsta de 30 de ani și a fost îngropată în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol (sursa: vol. "Viețile Sfinților").


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL