Butaru (ANSVSA), despre produsele cu E.Coli din Argeș: ”Vericările, extinse la furnizorii de lapte”

Tuesday, 01 March 2016, 15:52, Sursă: REALITATEA.NET

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va definitiva în zilele următoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, în cazul de la Argeș, dar se va îndrepta cu verificările spre materia primă și toți furnizorii de lapte, a precizat președintele ANSVSA, Andrei Butaru.

 
Adaugă părerea ta

"Noi am pus un diagnostic pe o parte din probele recoltate, fiind depistată prezența Escherichia Coli pe brânza de vaci și carne de pui. Vom definitiva toate probele în zilele următoare, dar mergem și la materia primă, pentru că laptele provenea din două ferme de vaci din Argeș și Dolj și facem și o listă de distribuție. Ancheta epidemiologică este în curs. (...) Noi am luat probe acolo unde Ministerul Sănătății ne-a cerut, pentru că ancheta este condusă de minister. Dacă Ministerul Sănătății va stabili și alte elemente încriminate vom discuta despre ele", a precizat Butaru, citat de agerpres.ro.

Acesta a subliniat că fermele de vaci din Argeș și Dolj au livrat lapte în mai multe părți, dar, până în prezent, nu au fost înregistrate niciun fel de nereguli.

Întrebat dacă este posibil ca sursa contaminării alimentelor cu E-coli să fie legată de pajiști sau de apa din acele zone, șeful ANSVSA a menționat că "este puțin probabil, pentru că E-coli nu prea trăiește pe pajiști, iar apa este controlată mereu și până acum nu au fost probleme".

De asemenea, a precizat că fiecare lot de alimente scos la vânzare este însoțit de o fișă de conformitate pe care o dă producătorul.

Inspectorii veterinari au identificat prezența bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș și în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătății, potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).