Bucureştenii vor avea căldură la iarnă. PMB a aprobat împrumutul

Monday, 16 November 2015, 18:14 Sursă: REALITATEA.NET

Municipalitatea va contracta de la Ministerul Finanțelor un împrumut de maxim 248 de milioane de lei pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, după ce, luni, Consiliul General al Municipiului București a adoptat un proiect de hotărâre în acest sens.

Adaugă părerea ta

"Se aprobă contractarea de la Ministerul Finanțelor Publice a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de maximum 248 de milioane de lei, cu o maturitate de maximum 20 de ani. Contractarea împrumutului se face în scopul finanțării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece", precizează proiectul.

Într-un raport de specialitate cuprins în acest proiect de hotărâre este subliniată necesitatea împrumutului.

"Având în vedere adresa RADET prin care a fost estimată valoarea deconturilor aferente finanțării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece 2015 — 2016, respectiv de 248 de milioane de lei, și detalierea acestora, ținând cont de posibilitatea prevăzută la art. IV din OUG 46/2015 de a solicita contractarea de împrumuturi de la Ministerul Finanțelor Publice, din venituri din privatizare, pentru finanțarea unor cheltuieli curente și/ sau de capital pentru asigurarea furnizării energiei termice în sezonul rece, absența, la data prezentei, a resurselor proprii pentru finanțarea sumei determinate de DGISP de 247.370.516 lei, gradul de îndatorare a bugetului local al municipiului București, care se încadrează în limita de îndatorare de 30%, pe întreaga perioadă de maturitate a împrumutului, se constată necesitatea și posibilitatea contractării unui împrumut de la Ministerul Finanțelor", arată raportul.

Proiectul a fost adoptat cu 37 de voturi pentru și o abținere.

"Urmează ca, mâine, să trimitem la Ministerul de Finanțe solicitarea noastră. Teoretic, ar trebui ca, undeva la începutul lunii decembrie, Ministerul de Finanțe să ne comunice suma pe care ne-o acordă. Sper să fie aceasta, de 248 de milioane de lei", a declarat primarul general interimar Ștefănel Dan Marin, după ședința CGMB.

Întrebat de jurnaliști dacă banii pot fi utilizați, în condițiile în care nu există un buget aprobat al RADET, edilul a menționat că i-a invitat pe reprezentanții Regiei, în cursul săptămânii acesteia, pentru a stabili concret banii de care au nevoie și utilitatea lor.

"Am înțeles cu toții că este nevoie de suplimentare pentru avarii, dar vreau să ne așezăm, astfel încât la sfârșitul lunii acesteia să avem în ședință ordinară bugetul RADET pe ordinea de zi", a spus primarul interimar al Capitalei.