Bolile pot fi citite în palme. Învaţă cum să faci asta!

Tuesday, 21 July 2015, 12:40 Sursă: REALITATEA.NET

Medicul Graham Easton, autor al mai multor cărţi pe acest subiect, susţine că mâinile pot oferi indicii esenţiale asupra stării de sănătate. „Întotdeauna încerc să dau mâna cu pacienţii, atunci când îi văd prima dată", spun adesea medicii. Este mai mult decât un gest de politeţe - mâinile lor sunt pline de informaţii şi semne despre starea lor generală de sănătate, începând de la faptul că ar putea avea o problema cu tiroidă până la semne de osteoartrită. Iată câteva semnale pe care le oferă mâna şi la care trebuie să fim atenţi

1. Palme înroşite
Pot fi semn de ciroză hepatică. Ciroză înseamnă cicatrizarea generalizată a ţesutului hepatic, care deşi este asociată cel mai frecvent cu excesul de alcool, poate fi provocată şi de alte boli "tăcute", precum hepatită C. Această înroşire, denumită eritem pălmar, afectează de obicei marginea exterioară a palmei, în apropierea degetului mic. Vasele de sânge din piele se dilată din cauza schimbării echilibrului hormonal cauzat de boală hepatică.

2. Încheieturi grase
Pot însemna un nivel ridicat al colesterolului. Umflăturile cauzate de depunerile de colesterol - numite xantomatoze sau lipomatoze ale tendonului - formate la încheieturile degetelor, se numără printre semnele unei boli ce poate fi fatală, numită hipercolesterolemie.

Acestea sunt nişte ridicături tari, galbene, care devin vizibile atunci când strângeţi pumnul. Depozitele de grăsime se adună timp de ani de zile în tendoane şi până la urmă devin ţări şi fibroase, spune Ellen Mason, asistenţă la secţia de cardiologie de la British Heart Foundation.

3. Unghii scobite
Pot însemna anemie. Cei mai mulţi dintre noi avem unghiile convexe, ceea ce înseamnă că sunt curbate precum suprafaţă unei mingi. Dar, dacă unghiile dumneavoastră au o adâncitură în mijloc, acesta poate fi semnul unei deficienţe de fier.

Medicii pot denumi această boală koilonichie sau unghii în formă de lingură şi este unul dintre primele lucruri pe care le caută atunci când încearcă să determine dacă pacientul extenuat şi apatic suferă de anemie şi are nevoie de suplimente de fier.

Se crede că lipsa fierului slăbeşte unghiile şi le subţiază până când acestea se scufundă parţial.

4. Unghiile curbate deasupra vârfului degetului
Pot  fi semnul unui cancer pulmonar. Dacă vârfurile degetelor dumneavoastră au formă curbată sau arată că nişte mici crose, acesta poate fi un avertisment al unor boli grave cum este cancerul pulmonar, tunerculoza sau mezoteliomul - o boală pulmonară letală legată de azbest.

5. Unghii albăstrii
Pot fi semn de atacuri coronariene. Unul dintre cele mai simple moduri prin care medicii pot verifică cât de mult oxigen circulă în sânge este examinarea unghiilor mâinilor sau ale degetelor de la picioarelor sau a buzelor. Dacă sunt roze, înseamnă că circulaţia este sănătoasă, însă culoare albastră sugerează că organismul este slab aprovizionat cu oxigen deoarece sângele nu este pompat bine în corp.

Această problema, numită cianoză, poate fi un semn de avertizare a atacurilor de inima. Sângele sărac în oxigen nu este de fapt albastru. El doar pare de culoare mai închisă prin unghii decât sângele roşu, bogat în oxigen. Femeilor care urmează să fie supuse intervenţiilor chirurgicale li se cere întotdeauna să-şi îndepărteze lacul de unghii astfel încât chirurgii să poată verifică rapid starea oxigenării corpului în timpul procedurii chirurgicale.

6. Palmele transpirate
Pot însemna tiroida hiperactivă. Hipertiroidismul - sau tiroida hiperactivă - reprezintă o boală frecventă, care afectează mai mult femeile decât bărbaţii.

Tiroida este o glandă situată în spatele mărului lui Adam, ce produce un hormon care controlează metabolismul. Un semnal cheie al funcţionării ei defectuoase sunt palmele fierbinţi şi transpirate, spun medicii.

7. Încheieturi sau degete cu noduli
Pot însemna osteoartrita şoldurilor. Umflăturile osoase care sunt dureroase la atingere şi au dimensiunea boabelor de mazăre, situate la încheieturile degetelor pot fi un semn al osteoartritei localizate oriunde în organism, cum ar fi la nivelul şoldurilor sau al genunchilor.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL