Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bogdan Aurescu: ”Protocolul de ajutor financiar din partea României pentru Republica Moldova, condiţionat de respectarea statului de drept”

Friday, 06 November 2020, 16:35 Sursă: Realitatea.NET

Şeful diplomaţiei române a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă, la bilanţul primului an de mandat.

El a amintit că joi, în cadrul şedinţei de Guvern a fost aprobată negocierea şi semnarea celui de-al şaselea protocol adiţional la acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova.

"Acest acord, fiind semnat în 2010, a trebuit să fie prelungit din punct de vedere al aplicabilităţii sale şi, cu această ocazie, prin Protocolul 6, extindem domeniile în care acest ajutor financiar nerambursabil poate să fie acordat, pentru proiecte în domenii variate, precum infrastructura de sănătate, educaţie şi cultură, mediu, apă şi canalizare, sprijinind realizarea unor structuri şi proceduri de funcţionare în aceste domenii la standarde europene", a arătat Aurescu.

Potrivit ministrului, decizia Guvernului de a aproba demararea negocierilor asupra acestui protocol adiţional "reprezintă un exemplu concret de acţiune prin care vizăm sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, care este singurul să asigure dezvoltarea economică şi democratică a Republicii Moldova, în beneficiul tuturor cetăţenilor săi".

Acest acord propune includerea unor condiţionalităţi politice şi tehnice care trebuie îndeplinite pentru accesarea în continuare a sprijinului financiar al României.

"Mă refer aici la menţinerea parcursului european al Republicii Moldova, cu respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept, la fundamentarea relaţiei bilaterale speciale pe parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, la implementarea deplină de către Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană şi realizarea reformelor necesare în acest sens, cu accent pe reforma în domeniul justiţiei", a spus ministrul de Externe.

El a adăugat, în acest context şi "asigurarea condiţiilor pentru consolidarea şi protejarea prezenţei investiţionale a României în Republica Moldova, asigurarea durabilităţii investiţiilor României în proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, consolidarea comunităţii de limbă, cultură şi istorie".

Totodată, sunt incluse "măsuri pentru asigurarea vizibilităţii investiţiilor asigurate de România, distribuţia ajutorului financiar către toţi cetăţenii Republicii Moldova şi asigurarea unei cofinanţări din partea Republicii Moldova".

Potrivit lui Aurescu, respectivele prevederi sunt "inspirate din experienţa celor 10 ani de funcţionare a acestui acord, sunt în spirit european şi au fost introduse de guvernul României pentru a ne asigura că sprijinul financiar pe care îl acordăm va genera beneficii durabile pentru cetăţeni, va susţine avansarea reformelor europene şi respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept în Republica Moldova".

De asemenea, ministrul de Externe a vorbit de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

"Le urmărim cu deosebită atenţie. Ministerul Afacerilor Externe a subliniat şi reiterez poziţia României, necesitatea ca turul doi al alegerilor să se desfăşoare în deplină transparenţă, în conformitate cu standardele europene şi internaţionale, precum şi cu principiile democratice. România va continua să urmărească toate evaluările din teren şi nu va ezita să semnaleze orice deficienţe legate de procesul de organizare a alegerilor", a declarat Bogdan Aurescu.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL