Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Este oficial: BNR menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an

Wednesday, 30 September 2015, 11:55 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE. În şedinţa din 30 septembrie 2015, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, precum şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) în lei şi în valută, se arată într-un comunicat al BNR.

Decizia BNR confirmă aşteptările analiştilor financiari care spuneau că relaxarea monetară a intrat în stand by.

Analiștii chestionați de Ziarul Financiar au prognozat încă de ieri că BNR va menţine dobândă la minimul istoric stabilit în penultima şedinţa de politică monetară din 2015 - 1,75% pe an. Tot ei estimau că BNR nu va opera modificări nici la rezervele minime obligatorii.

Deflaţia temporară, indusă de reducerea TVA pentru alimente, începând cu luna iunie, evoluţia anuală pozitivă a creditării luna trecută, pentru prima oară în ultimii doi ani şi jumătate, susţinută de avansul puternic al creditării în lei, dar şi majorările salariale programate pentru 2016 vor determina BNR să recurgă la prudenţă, spun analiștii.

În plus, analiştii anticipau ca improbabil un scenariu în care banca centrală să continue relaxarea monetară în acest an.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL