Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Biserica Ortodoxă Română din Bergamo se transformă în moschee. Preot: ”Trăim o catastrofă!”

Friday, 26 October 2018, 14:42 Sursă: REALITATEA.NET

Parohia ortodoxă română a încercat să păstreze biserica pe care o folosea din 2015, dar la licitație, musulmanii au dat cu 9.000 de euro mai mult și au cumpărat localul, scrie Gazetaromaneasca.com.

Localul a fost scos la licitație în 25 octombrie și oferta cea mai mare a fost cea a Asociației Musulmane, cu 418.700 euro. Ofertele depuse de Dieceza ortodoxă română și de un grup de investitori în domeniul hotelier nu au avut, astfel, câștig de cauză.

Astfel o vor transforma în moschee, ocolind legea regională aprobată de Lega, care interzice construirea de moschei. Edificiul este deja loc de cult, deci nu va încălca așa-zisă lege anti-moschei din regiune.

Știrea a declanșat imediat reacții politice: “La Bergamo, în Regiunea care vrea să împiedice construirea de moscehi regulare, s-a ajuns ca musulmanii să cumpere, de la aceeași Regiune, o biserică – declară Jacopo Scandella, consilier regional Pd – . Este vorba de un loc destinat cultului, deci nu intră în restricțiile legii regionale. Pentru Lega lui Salvini este un autogol. De data aceasta, normele absurde dorite de Lega vor afecta comunitatea creștinilor ortodocși, care azi utilizează capela pusă în vânzare “.

«Trăim o catastrofă», a recunoscut, pentru cotidianul „Eco di Bergamo”, părintele Gheorghe Veleșcu, parohul parohiei „Sfântul Apostol Toma”, cu hramul pe 6 octombrie, din Via dello Statuto 22. Parohia are circa 2.400 de credincioși.

«Contractul nostru expiră pe 30 iunie 2019, între timp va trebui să găsim o soluție: și pentru că avem circa 60 de icoane de mutat, dintre care 40 de dimensiuni mari, chiar de 1,70 metri. Fără a pune în calcul faptul că am investit cel pțin 100.000 de euro pentru a amenaja localurile și conectarea la utilități, bani pe care nimeni nu ni-i va restitui», a mai spus părintele.

Preotul român spune că este dificil de acceptat oferta musulmanilor. Imad El Joulani, președintele Consiliului asociației musulmanilor din Bergamo a declarat: «Vom menține locul de cult. Pentru noi nu e nicio problemă să dăm fraților noștri creștini aceste spații, atunci când vor face cerere pentru slujbele lor, dar, sigur, în momente diferite de ale slujbelor noastre»


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL