Balena ucigașă care a captat atenția lumii în 2018 când a fost observată împingând corpul mort al puiului său nou-născut timp de 17 zile, trece din nou prin această experiență dureroasă. Mamiferul a pierdut un alt pui și se pare că din nou îi este greu să accepte despărțirea, astfel că îî împinge cadavrul. Potrivit Centrului pentru Cercetarea Balenelor, aceasta a fost surprinsă în largul coastei statului american Seattle.
Se știe că orcile transportă puii morți timp de o săptămână, dar oamenii de știință au declarat în 2018 că Tahlequah a stabilit un record. Balenele pot înota în medie 120 km pe zi.
Centrul pentru Cercetarea Balenelor a declarat că moartea oricărui pui reprezintă o „pierdere imensă” pentru mamă, dar crede că moartea noului pui a lui balenei numite Tahlequah a fost „deosebit de devastatoare”, având în vedere că i se întâmplă din nou. Mai mult, Centrul spune că Tahlequah a pierdut acum doi dintre cei patru pui documentați - ambii fiind femele.
Atât Canada, cât și SUA consideră balenele ucigașe din sud ca fiind pe cale de dispariție. Balenele depind de somonul Chinook, a cărui populație a scăzut dramatic în ultimii ani.
Când Tahlequah a fost observată împingându-și puiul mort în 2018 se afla în largul coastelor din Victoria, în Columbia Britanică.
Atunci, balena a ținut prima pagină a ziarelor împingând corpul puiului său în Marea Salish timp de 17 zile, într-un aparent act de doliu.
Primul ei pui s-a născut acum 14 ani și este încă în viață. Al treilea s-a născut în 2020 și este, de asemenea, sănătos.
Experții spun că starea balenelor ucigașe rezidente în sud, critic periclitate, reflectă un ecosistem în criză, deși există încă dezbateri cu privire la cea mai bună modalitate de a atenua un colaps iminent al populației. În ultimele luni, grupurile de conservare au solicitat ministrului mediului din Canada să emită o ordonanță de urgență, un instrument juridic rar utilizat, dar puternic, folosit pentru a proteja o specie pe cale de dispariție. O evaluare recentă realizată de diferite componente ale guvernului federal a constatat că populația a scăzut la 73 de exemplare - cifră confirmată de Centrul de cercetare a balenelor. Se crede că mai există doar 23 de femele reproducătoare.