Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Avocaţii fraţilor Omar cer refacerea expertizei contabile din dosarul "Manhattan"

Monday, 24 March 2014, 21:43 Sursă: Mediafax

La termenul de judecată de luni, apărătorii celor doi au precizat că expertiza contabilă ar trebui refăcută în totalitate, pentru a se demonstra dacă Hayssam şi Mohamad Omar au primit TVA-ul înapoi de la stat, în mod ilegal.

Omar Hayssam a precizat, în acest context, că expertiza a fost făcută în lipsa sa, motiv pentru care există mai multe nereguli.

"Vă rog să admiteţi refacerea expertizei contabile. Această expertiză a fost făcută atunci când Omar Hayssam nu se afla în ţară şi atunci oricine putea spune orice, pentru că nu putea fi combătut. (...) Eu l-am sfătuit pe fratele meu să facă audit la firma Bucovina. Nu m-a ascultat şi de asta s-a ajuns aici", a spus Omar Hayssam, în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti.

Pe de altă parte, procurorul DIICOT a arătat că, potrivit noilor dispoziţii legale, nu este necesară refacerea expertizei în totalitate, decât după parcurgerea mai multor etape.

"Noul Cod de procedură penală reglementează aceste situaţii în sensul că se procedeză la audierea expertului şi, dacă nu este concludent răspunsul său, se cere un supliment de expertiză. Dacă nici acest supliment de expertiză nu este elocvent, atunci un alt expert va face acest supliment de expertiză. În ultimul caz, dacă nici acesta nu răspunde la nelămuriri, se reface expertiza", a subliniat procurorul, care a solicitat respingerea cererii înaintate de avocaţi.

Judecătorul Tribunalului Bucureşti urmează să decidă dacă va admite sau nu cererea avocaţilor şi a acordat un nou termen în dosar pentru 7 aprilie.

Sirianul Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare, prin intermediul unui grup de firme, numit "Manhattan".

În 2 august 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru Omar Hayssam şi, în lipsă, pentru Mohamad Omar, la solicitarea procurorilor DIICOT.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul "Volvo" şi fraude în cauza "Foresta Nehoiu".


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL