Coronavirus - România: 32079 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Trăilă: PSD a mai încercat în 2010 și 2013 să introducă un prag valoric pentru abuzul în serviciu

Saturday, 18 February 2017, 18:26 Sursă: REALITATEA.NET

Liberalul a scris pe pagina personală de Facebook că, în anul 2010, aleșii au amendat legea 202 și au introdus un articol potrivit căruia inculpații pentru abuz în serviciu care plătesc prejudiciul produs pot beneficia de înjumătățirea pedepselor ori pot scăpa doar cu  amendă sau sancțiune administrativă.

Articolul respectiv, însă, a fost atacat la CCR, iar Curtea Constituțională l-a declarat neconstituțional.

Cu toate acestea, mai scrie Cristina Trăilă, în 2013, în timpul guvernării Ponta, social-democrații ar fi încercat din nou să amendeze legea cu același articol, însă, din nou, CCR îl declară neconstituțional.

Redăm mai jos mesajul postat de liberalul Cristina Trăilă pe Facebook:

“Iată cum minciuna are picioare scurte și adevărul iese la suprafață.

Mulțumită unui prieten, am sesizat lanțul minciunii PSD-iste! Astfel, în 2010, legea 202, ajunsă în Parlament! a suferit un amendament prin introducerea art. 74 ind. 1, care avea următorul conținut:

"În cazul săvârşirii infracţiunilor de gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu în formă calificată şi neglijenţă în serviciu, prevăzute în prezentul cod ori a unor infracţiuni economice prevăzute în legi speciale, prin care s-a pricinuit o pagubă, dacă în cursul urmăririi penale sau a judecăţii, până la soluţionarea cauzei în primă instanţă învinuitul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul

judiciar".

Vă sună familiar?

Ei, partea frumoasă este că, surpriză!, Curtea Constituțională a declarat NECONSTITUȚIONAL acest articol, prin Decizia nr. 573 din 2011.

Dar povestea nu se încheie aici. În timpul guvernării Ponta, în 2013, se inițiază alt proiect de lege și, ce să vezi?!, același art. 74 ind. 1 este reintrodus în aceeași formă!

Vine cea de-a doua decizie a CCR și declara din nou! NECONSTITUȚIONAL acest articol cu o motivare și mai elaborată!

CCR arată că, “în mod paradoxal!, legiuitorul extrage din aria de incidență a răspunderii penale TOCMAI persoanele care ocupă funcții reprezentative în stat și care exercită perogative de putere reală, persoane ale căror fapte de natură penală produc consecințe grave și iremediabile asupra bunei funcționări a autorităților publice, asupra actului decizional care privește interesul general al societății și, nu în ultimul rând, asupra încrederii cetățenilor în autoritatea și prestigiul instituțiilor statului”. De asemenea, “cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”.

Deci, unde era urgența pentru OG 13? Unde era "obligativitatea" sub acest aspect a deciziei CCR din 2016? Minciuna marca PSD!”


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL