Avertisment OMS: Coronavirusul din China se poate răspândi în toate spitalele din lume

Wednesday, 15 January 2020, 11:50 Sursă: OMS, Agerpres

Autor: Realitatea.NET

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a AVERTTIZAT că noul coronavirus din China S-AR PUTEA RĂSPÂNDI la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu. OMS a cerut autorităţilor thailandeze să fie în alertă odată cu apropierea Anului Nou chinez, care va fi celebrat pe 25 ianuarie, când mulţi turişti chinezi vizitează Thailanda.

 

Noul coronavirus identificat în Thaișanda de la sfârșitul anului trecut este un virus înrudit cu SARS.

Agenţia ONU a oferit îndrumări spitalelor din întreaga lume cu privire la prevenirea şi controlul infecţiilor în cazul în care noul virus se răspândeşte. Nu există un tratament specific pentru noul virus, dar anti-virale sunt luate în considerare şi ar putea fi „re-propuse”, a spus Maria Van Kerkhove, şef activ al unităţii de boli emergente OMS.

Cazuri în Wuhan şi Thailanda

În total, în China au fost raportate 41 de cazuri de pneumonie în oraşul central chinez Wuhan. Testele  preliminare de laborator citate de mass-media de stat arată că ar putea proveni dintr-un nou tip de coronavirus. Un pacient a murit. De atunci nu au existat cazuri noi sau decese, cel puțin nu au fost raportate de regimul oficial de la Phenian.

A fost raportat un deces: un bărbat în vârstă de 61 de ani, potrivit celui mai recent raport oficial.

Virusul a fost detectat prima dată în Wuhan pe 12 decembrie 2019. O femeie chineză a fost pusă în carantină în Thailanda la sfârșitul anului trecut cu o tulpină misterioasă de coronavirus, prima dată când virusul a fost detectat în afara Chinei.

Potrivit primelor indicii, epidemia ar fi asociată cu o piaţă de peşte din Wuhan, care a fost închisă la 1 ianuarie din cauza acestui focar.

Nu a fost stabilită nicio dovadă clară privind transmiterea de la om la om şi niciun membru al personalului sanitar nu a fost infectat cu acest virus, a subliniat OMS, care nu s-a arătat surprinsă de cazul semnalat în Thailanda.

„Posibilitatea identificării cazurilor în alte ţări nu era neaşteptată şi întăreşte motivul pentru care OMS solicită o supraveghere activă şi o pregătire continuă în alte ţăria notat organizaţia.

„Secvenţierea genetică" a virusului pe care China a distribuit-o la data de 12 ianuarie „permite mai multor state să diagnosticheze rapid pacienţii", a subliniat OMS.

Totodată, OMS consideră că este ESENȚIAL ca investigaţiile să continue în China pentru a identifica sursa acestui focar şi a oricăror rezervoare animaliere sau gazde intermediare.

„Din informaţiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potenţial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susţinută de la om la om”, a spus Maria Van Kerkhove, şef activ al unităţii de boli emergente OMS.

OMS totuşi se pregăteşte pentru posibilitatea existenţei unui focar mai larg, a declarat aceasta în cadrul unei informări la Geneva. „Este încă la început, nu avem o imagine clinică clară”.

Coronavirusurile pot provoca infecţii, de la răceală comună la SARS.

Coronavirușii pot provoca febră, tuse dar și simptome mai grave cum ar fi insufieciența renală. A fost nu doar cazul SARS ci și cel al MERS.

Richard Brow, reprezentantul agenţiei OMS din Tailanda, a anunțat că oricine are febră şi tuse şi şi-a petrecut vacanţa în Wuhan ar trebui să fie consultat de un lucrător din sănătate.

SARS, MERS au condus la epidemii grave

Familia coronavirusurilor include un număr mare de virusuri care pot provoca cel mai adesea forme uşoare de boală la om, însă unele dintre ele, precum SARS, sau MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu) au condus la epidemii grave.

SARS este cunoscut în cercurile medicale pentru mortalitatea extrem de ridicată, pentru transmisia facilă - pe calea aerului - şi pentru efectele devastatoare, pe termen lung, pe care le are asupra organismului inclusiv la cazurile care au putut fi salvate.

Sindromul Respirator Acut Sever a apărut pentru prima dată în China în 2002 când peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins și alte 36 de ţări și a durat până în 2003. Acum, oamenii de știință au constatat că întreaga secvenţă a genomului noului virus arată „manifestarea tipică a unui coronavirus”. 

Epidemia de SARS a fost ascunsă timp de de câteva săptămâni de regimul comunist - în ciuda repetatelor apeluri din partea OMS. Când, după multe tergiversări, Partidul a recunoscut că are o epidemie posibil devastatoare, epidemia se răspândise pe câteva continente - inclusiv America de Nord şi Europa. Numărul oficial al morţilor de SARS din China se ridică la câteva sute, în urma campaniei de muşamalizare organizate de regim. 

Virusul MERS a lovit Orientul Mijlociu în 2012-2013. Mult mai sever față de SARS, a ucis  851 de oameni la nivel global.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE