Coronavirus - România: 29620 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Avertisment de la Consiliul Fiscal: Care e cel mai mare risc de dezechilibru bugetar

Tuesday, 17 November 2015, 15:40 Sursă: Agerpres

Un risc potențial pe termen mediu la adresa sustenabilității fiscal-bugetare este reprezentat de acumularea de pierderi și de arierate în sectorul întreprinderilor și companiilor în care statul este acționar majoritar,spune Consiliul Fiscal.

"În cazul în care acestea nu vor reuși să își eficientizeze activitatea, Guvernul va fi obligat în final să intervină cu resurse publice, ceea ce poate conduce la o deteriorare a situației finanțelor publice, respectiv prin creșterea deficitului bugetar", se arată în documentul Consiliului Fiscal.

Conform Ministerului Finanțelor Publice, arieratele companiilor de stat reprezintă plăți întârziate către bănci, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, furnizori și alți creditori cu mai mult de 30 zile față de termenele contractuale sau legale ce generează obligații de plată, informează Consiliul Fiscal.

Potrivit raportului, începând cu anul 2000 reducerea arieratelor companiilor de stat a reprezentat o preocupare constantă a Guvernului, companiile de stat fiind atent monitorizate, inclusiv în cadrul acordurilor încheiate cu instituțiile financiare internaționale.

"Totuși ritmul de diminuare a acestora a fost unul lent, țintele asumate fiind ratate în mai multe rânduri. La finalul anului 2014, un număr de 1.155 de companii cu capital majoritar de stat au raportat situații financiare la Ministerul Finanțelor Publice, majoritatea fiind organizate ca societăți comerciale și regii autonome, totalizând o cifră de afaceri agregată de circa 44,5 miliarde lei.

Deși contribuția acestor companii la cifra de afaceri totală din economie era de doar 4% în 2014, plățile restante acumulate de acestea reprezentau 20,7% din totalul arieratelor înregistrate la nivelul întregii economii, ambii indicatori continuând trendul descrescător față de maximul atins în 2009 (6% pentru contribuția companiilor de stat la cifra de afaceri totală din economie și 35,5% pentru plățile restante acumulate de companiile de stat din total arierate la nivelul întregii economii)", mai spune raportul pe anul 2014.

Stocul de arierate pentru cele 1.155 companii de stat identificate, spune Consiliul Fiscal, reprezenta anul trecut 3,7% din PIB, urmând același trend descrescător ca și indicatorii mai sus menționați (6,7% din PIB, nivel maxim atins în 2009).

Datele relevă faptul că, deși ponderea arieratelor întreprinderilor de stat rămâne importantă, aportul acestor companii la valoarea adăugată brută per total economie se menține modest (9,9%), aproape de minimul înregistrat în anul 2013 (10,5%).


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL