Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Autoritățile, în ALERTĂ: Un nou focar COVID-19 descoperit în Xinjiang, China

Friday, 17 July 2020, 18:06 Sursă: Realitatea.net

China, prima ţară afectată de pandemia de coronavirus la sfârşitul lui decembrie 2019, a reuşit între timp să reducă în mod considerabil contagiunea, care a ajuns în ultimele săptămâni la câteva cazuri noi în fiecare zi.

Xinjiang, mult timp lovit de atentate, este un teritoriu imens, semi-deşertic, care se învecinează cu Asia Centrală, unde trăiesc 25 de milioane de persoane. Aproape de jumătate dintre acestea aparţin minorităţii uigure, în principal musulmană, care vorbeşte o limbă apropiată de turcă.

Cel puţin cinci cazuri noi de COVID-19 au fost descoperite în capitala regională Urumqi, au precizat autorităţile locale. Prima contaminare a fost detectată la mijlocul acestei săptămâni.

Drept urmare, metropola de 3,5 milioane de locuitori a închis metroul, iar astăzi conexiunile aeriene au fost drastic reduse.

Totodată, unii rezidenţi au susţinut pe reţeaua socială Weibo că mai multe zone rezidenţiale au fost izolate.

Washington-ul, precum şi experţi ai unor organizaţii pentru drepturile omului, acuză Beijingul că a internat în Xinjiang, în tabere, până la un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, în numele luptei împotriva terorismului.

China neagă însă această cifră şi susţine că aceste persoane au fost duse în centre de formare profesională, menite să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă pentru a-i îndepărta de ispita extremismului.

La începutul epidemiei, care a scutit în mare parte  Xinjiang-ul, potrivit cifrelor oficiale, organizaţiile pro-uigure erau îngrijorate de posibilele consecinţe ale unei contagiuni în aceste centre, mai arată sursa citată. 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL