ANTRAX ÎN UNGARIA: Anunţ IMPORTANT pentru consumatorii români

Friday, 04 July 2014, 21:07 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

Potrivit ANSVSA, persoanele din Ungaria care au fost spitalizate cu simptome ale unei infecţii cu antrax s-ar fi îmbolnăvit, cel mai probabil, în timpul sacrificării ilegale a unor bovine.

"În România se face vaccinarea obligatorie împotriva antaxului a tutoror speciilor receptive şi astfel se previne apariţia de îmbolnăvirilor la om. În acest an, campania de vaccinare împotriva antraxului a fost demarată, în ţara noasatră, la începutul lunii mai, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună", se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA transmis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a precizat că până vineri nu a fost transmisă nicio notificare, în acest sens, pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

Cinci persoane din Tiszafured, în estul Ungarei, au fost spitalizate prezentând simptome ale unei infecţii cu antrax, au anunţat vineri autorităţile din domeniul siguranţei alimentare, relatează MTI.

Autorităţile suspectează că acest caz are legătură cu sacrificarea ilegală a două bovine la o fermă, au declarat sursele citate, pentru MTI.

Într-o inspecţie la faţa locului s-a constat prezenţa bacteriei care provoacă infecţia cu antrax în carne congelată, la fermă, a anunţat Autoritatea pentru Siguranţă Alimentară (Nehib).

O parte din carne a fost utilizată pe plan local, iar restul a fost livrată unei firme care operează cantine, potrivit aceleiaşi surse.

Autorităţile afirmă că responsabilitatea este a firmei care a cumpărat carnea de la o sursă ilegală şi a furnizat-o în vederea consumului.

Nehib a închis cantinele joi şi urmează să prezinte un raport privind posibile fapte penale.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE