ANSVSA: Plan de control pentru depistarea E.coli în carne şi lapte. Peste 1.000 de probe prelevate

Sunday, 15 May 2016, 13:10 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Radu Roatiş Cheţan, a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 16 mai şi până la sfârşitul anului, să desfăşoare un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

Acest plan va presupune prelevarea de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.

Aşadar, vor fi prelevate, în total, 1.096 de probe, dintre care 572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine). Alte 254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul carne şi produse din carne (44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată), se precizează într-un comunicat remis de ANSVSA.

De asemenea, 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud: 104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat.

Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate, iar costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE