Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mister în cazul bebeluşilor. ANSVSA: Portocalele NU au fost contaminate

Monday, 15 February 2016, 15:10 Sursă: REALITATEA.NET

Bebeluşii din Argeş nu s-au îmbolnăvit din cauza portocalelor, arată analizele Autorităţii Sanitar-Veterinare, făcute pe probe din loturile de citrice ale unui lanț de supermarketuri din Argeș. Răspunsul nu linişteşte, însă, pe nimeni pentru că au trecut 12 zile şi doi copii au murit la Spitalul Marie Curie, din Capitală, din cauza sindromului hemolitic uremic.

Autorităţile nu pot spune nici acum care este cauza contaminării. Alţi zece copii sunt internaţi pe secţiile de Terapie Intensivă şi Nefrologie, cu acelaşi diagnostic, iar starea lor se poate schimba de la o zi la alta, spun medicii.

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Arges a demarat, sambata dimineata, 13 februarie, controale in supermarketuri, dupa ce mai multi bebelusi au ajuns la spital in stare grava in Arges, ulterior fiind transferati la Bucuresti, la Spitalul "Marie Curie".

Unele mame au declarat ca ar fi dat copiilor portocale, pe care le-au cumparat dintr-un lant de supermarket-uri.

"Ne-am autosesizat in urma declaratiilor medicilor de la Spitalul 'Marie Curie' si am decis sa declansam controale", a declarat acesta, mentionand ca probele, luate doar din portocale, vor ajunge in cursul zilei de sambata la Bucuresti, unde vor fi analizate, rezultele urmand sa fie obtinute cel tarziu marti, potrivit Ziare.com.

Si directorul DVS Arges, Daniel Lupu, a declarat la Realitatea TV, vineri seara, ca sambata vor fi recoltate probe din supermarketurile aflate pe raza Pitestiului.

"Dupa cate am auzit, se pare ca mamele au cumparat fructe de la supermarketuri. Toate aceste supermarketuri, de unde am auzit ca au si cumparat fructe, maine dimineata vom fi in control si vom recolta probe pentru a le trimite la laborator. Maine o sa verificam portocalele, in primul rand, pe care le vom recolta si trimite pentru control la Bucuresti", a declarat Daniel Lupu.

Încă un bebeluș infestat cu o bacterie periculoasă a murit la "Marie Curie". Este al doilea deces

Încă un copil internat la Spitalul Marie Curie din Capitală a murit. Este al doilea deces într-o săptămână şi jumătate, iar autorităţile nu pot spune nici acum care este cauza contaminării. Alţi zece copii sunt internaţi pe secţiile de Terapie Intensivă şi Nefrologie, cu acelaşi diagnostic.

"În cursul nopții s-au deteriorat doi copii care au necesitat, alături de ceilalți doi care erau deja intubați, protezare ventilatorie. Din păcate, în cursul nopții, unul dintre copii a făcut stop cardiac și nu a răspuns la manevrele de resuscitare și la 3 dimineața a fost declarat decesul. În prezent, se află trei copii ventilați și un copil care nu necesită proteza ventilatorie. Vor continua investigațiile pentru aceștia trei. Pe secție se află șase copii, dintre care trei beneficiază de dializă și sunt și ventilați. El a fost adus pe data de 10 februarie, a fost internat la 15:00, debutul afecțiunii era cu 24 de ore anterior internării la noi și se prezentase în cursul dimineții la colegii de la Spitalul de Pediatrie din Pitești, care au constatat că este în stare gravă și l-au trasferat în aceeași zi. Cei trei sunt în stare gravă, dar stabilă. Unul dintre cei care s-au deteriorat azi-noapte va fi investigat si se vor continua investigațiile, respectiv tomografie computerizată. Acesta este planul pentru astăzi. Nu putem da un pronostic de externare", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului "Marie Curie", Denis Stănescu.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL