Alimentația în perioada examenelor

Friday, 22 May 2015, 12:23 Sursă: REALITATEA.NET

Astfel de perioade sunt, de obicei, sfârșitul de an școlar, perioadele cu teze, admiterea la facultate, sesiunea de examene etc.

"Nutriția corespunzătoare și somnul suficient sunt cei mai importanți factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învățare. Tensiunea nervoasă se amplifică atunci când se lucrează după doar trei ore de somn, când alimentele pline de zahăr, grăsime și sare sunt principala sursă de alimentație. Organismul are nevoie de timp să asimileze alimentele și de aceea un mic dejun nutritiv, urmat de mese echilibrate pot susține stresul psihic. Un somn liniștit și odihnitor este influențat de tipul de alimente consumat și de aceea, cu o noapte înainte de examen, trebuie să se evite ingerarea de alimente care îngreunează digestia", a explicat, pentru AGERPRES, nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, există o serie de alimente care pot îmbunătăți, prin consumarea lor, funcțiile creierului. Astfel, o dietă bogată în acizi grași esențiali omega 3 poate ajuta la menținerea vaselor de sânge de la nivel cerebral libere și neobturate și la o funcționare corespunzătoare a celulei nervoase, acest lucru putându-se realiza foarte simplu consumând de două — trei ori pe săptămână pește.

"Pe de altă parte, există și substanțe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Alcoolul și alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificări ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului (agitație, anxietate)", a spus Alexandrescu.

Ea a afirmat că printre alimentele care stimulează activitatea cerebrală se află avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, pește (ton, somon), semințele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul.

Nutriționistul a subliniat că substanțele care trebuie cât mai puțin consumate sau chiar eliminate, pentru o bună sănătate a minții, sunt alcoolul, aditivii alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, grăsimile hidrogenate, nicotina.

"Fiecare dintre aceste substanțe are mecanisme de acțiune diferite: alcoolul distruge efectiv celula nervoasă, nicotina cauzează constricția capilarelor și limitează fluxul sanguin la nivel cerebral, grăsimile hidrogenate cauzează în timp creșteri ale nivelului de colesterol nociv LDL, aditivii artificiali au efecte negative, în special asupra dezvoltării copiilor, zahărul rafinat și carbohidrații simpli dezechilibrează organismul la nivel metabolic", a explicat Lygia Alexandrescu.

Ea a arătat că în aceste perioade se recomandă să se consume orez, paste, cereale integrale și fructe dulci de sezon, deoarece aceste alimente sunt o bună sursă de energie și au un efect calmant asupra sistemului nervos și ajută la menținerea clarității mentale.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL