Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alexandru Cumpănaşu, despre prima victorie în cazul elevei violate la Vaslui. Decizia Parchetului

Tuesday, 21 July 2015, 23:19 Sursă: REALITATEA.NET

Alexandru Cumpănaşu a dezvăluit prima victorie în cazul fetei violate de 7 indivizi din Vaslui, aceştia aflându-se în libertate şi, alături de familiile lor, sfidând victima. Parchetul General a acţionat la sesizarea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei şi a decis constituirea unei echipe de procurori care să se ocupe exclusiv de acest dosar şi de măsurile luate, aceste demersuri desfăşurându-se şi la faţa locului, la Parchetul Judeţean Vaslui.

Cumpănaşu a explicat, în emisiunea Jocuri de Putere, cu Rareş Bogdan: "Vreau să spun că m-a şocat cazul. Demersul a fost unul atât subiectiv, cât şi obiectiv. Am văzut un lucru, o solidarizare superbă a mass media româneşti...nu am văzut în aceste două zile un post tv sau ziar care să nu acopere foarte serios acest caz.

Pe 23 iunie am sesizat Parchetul şi CSM, pentru că într-un ziar din Vaslui apăreau aceste orori, pe care eu refuzam să le cred. Nu îl pot denumi viol, grozăvia pe care am citit-o nu am cuvinte să o cataloghez. M-am adresat pentru că vroiam să se verifice toate etapele conceptuale, să vedem de ce aceşti monştri sunt în libertate.

Pe 10 decembrie s-a comis violul, după trei săptămâni, procurorul de caz a acţionat impecabil, i-a trimis în judecată sub arest preventiv. Pe 3 aprilie instanţa a decis să îi elibereze pe 3 dintre ei, aici procurorul de şedinţă care nu e acelaşi cu cel de caz, nu a contestat hotărârea la tribunal. E de întrebat de ce nu a făcut asta. Scrie că cere să fie ţinuţi în arest, dar nu a contestat...aşteptăm concluziile.

Pe 9 aprilie instanţa cere ca şi ceilalţi patru să fie mutaţi în aspect la domiciliu şi asta se şi întâmplă. Pe 19 iunie s-a modificat arestul la domiciliu cu controlul judiciar.

Aceasta e procedura prin care cei 7 au ajuns în libertate. Un procuror nu a contestat o hotărâre a instanţie la o instanţă superioară, iar doi judecători au schimbat măsura arestului preventiv cu cel al arestului la domiciliu.

Ne-am bătut foarte tare şi în fiecare zi am pus presiune pozitivă: şi CSM şi Parchetul General au lucrat foarte bine. Parchetul General a finalizat ancheta la nivel central, dar datorită imensităţii de informaţii pe care media a publicat în acest caz, a constituit o echipă de procurori care se ocupă numai cu studierea dosarului ba, mai mult, va merge pe teren, la PJ Vaslui, să vadă ce s-a întâmplat. E important să soluţionăm legal această poveste.

În acest timp, CSM a acceptat sesizarea, preşedintele a trimis-o de o lună şi Inspecţia Judiciară a dat un comunicat care m-a scos din minţi: "Avem 45 de zile legal şi se pot lungi până la 90 de zile", asta după ce a avut deja 90 de zile. Judecătorii au greşit, e clar. Am văzut Min Justiţiei spunând că trebuie să aşteptăm să se termine inspecţia judiciară, dar despre victimă a spus că îi transmite doar compasiune. Parchetul, în schimb, susţine că va face publice în câteva zile aceste rezultate."

"De ce sunt monştrii în libertate? În România există magistraţi pe care toţi îi susţinem, dar când nu asistă interesul public, trebuie să îi arătăm cu degetul", a concluzionat Alexandru Cumpănaşu.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL