Coronavirus - România: 1452 de cazuri confirmate

Alertă. Rusia a testat o rachetă antibalistică

Sunday, 02 December 2018, 08:52 Sursă: REALITATEA.NET

După o serie de teste, noul sistem de rachete antibalistice a reuşit să lovească cu succes o ţintă convenţională cu precizie, a declarat comandantul Forţelor antibalistice ruse, colonelul Serghei Grabciuk, într-un comunicat de presă.

Racheta testată face parte din sistemul de apărare antibalistic conceput pentru a apăra capitala rusă Moscova de atacurile aerospaţiale, pentru avertizare timpurie în caz de atac cu rachete şi monitorizare a spaţiului.

Anunţul cu testarea rachetei antibalistice intervine în contextul în care preşedintele american Donald Trump şi-a anulat întrevederea cu omologul său rus Vladimir Putin, care urma să aibă loc în marja summitului G20 din Buenos Aires (Argentina), din cauza incidentului naval din Marea Neagră.

Mesajul lui Putin: „Războiul va continua" în Ucraina atât timp cât autorităţile actuale vor rămâne la putere

„Războiul va continua" în estul rebel al Ucrainei atât timp cât autorităţile ucrainene actuale „vor rămâne la putere", a declarat sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, după încheierea summitului G20 de la Buenos Aires, relatează Agerpres.

„Autorităţile actuale ucrainene nu au interesul să soluţioneze conflictul" între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa, în 2014, a declarat Putin, în cadrul unei conferinţe de presă. „În special prin mijloace paşnice", a adăugat el.

În urmă cu o săptămână, forţele de coastă ruse au interceptat şi sechestrat, prin utilizarea forţei, trei nave militare ucrainene care voiau să traverseze strâmtoarea Kerci pentru a ajunge într-un port de la Marea Azov. Moscova susţine că navele ucrainene - două vedete blindate şi un remorcher - ar fi încălcat apele sale teritoriale de lângă Crimeea, ignorând somaţiile ruse, în schimb Kievul susţine că incidentul s-a produs în apele extrateritoriale şi acuză Rusia de încălcarea acordului din 2003 care stipulează circulaţia liberă a navelor sale în această zonă.

Echipajele navelor ucrainene - în jur de 24 de persoane - au fost reţinute de Rusia şi plasate în arest preventiv pentru 60 de zile în vederea judecării lor ulterioare pentru încălcarea frontierei ruse.

SUA au cerut Rusiei eliberarea navelor şi a marinarilor ucraineni sechestraţi, secretarul de stat Mike Pompeo indicând că o întâlnire Trump-Putin fiind posibilă numai de ce Moscova va fi îndeplinit această cerinţă.

Ministrul american al apărării Jim Mattis a condamnat ferm Rusia sâmbătă pentru o serie de "încălcări" internaţionale, între care şi sechestrarea celor trei nave ucrainene săptămâna trecută în largul Crimeii.

"Ne confruntăm în prezent cu încălcări perfide de către Putin a tratatului" privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a început prin a declara Mattis într-un discurs la un forum de apărare în Simi Valley, California, conform AFP.

În acelaşi context, oficialul american a denunţat "dispreţul şi încălcarea flagrantă a acordului din 2003 care garantează navelor ruse şi ucrainene libertatea de mişcarea în strâmtoarea Kerci, un acord încălcat flagrant" acum o săptămână, a afirmat Jim Mattis.

Anterior, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, denunţase o acţiune "ilegală" din partea Rusiei. Acest comportament face imposibilă o "relaţie normală" între Washington şi Moscova, a spus ea, potrivit AFP.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL