Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alertă într-un judeţ din România! Epidemie de varicelă: 70 de copii, bolnavi

Wednesday, 09 November 2016, 13:53 Sursă: REALITATEA.NET

Primul focar de varicelă a fost depistat în luna octombrie, la Grădinița cu Program Prelungit "Lumea Copiilor", din Târgu-Jiu, unde au fost identificate șase cazuri, notează Mediafax.

La scurt timp, alți 47 de copii de la grădinița cu program prelungit și Școala Gimnazială "George Uscătescu", din orașul învecinat Târgu-Cărbunești, s-au îmbolnăvit, iar 25 dintre ei sunt izolați, în prezent.

"Au fost două focare, unul în Târgu-Jiu, la o grădiniță, focar care practic s-a și închis, din 31 octombrie nu au mai fost înregistrate cazuri. A fost vorba de șase cazuri. Este un alt focar în Târgu-Cărbunești, aici au fost prinse grădinița și școala din localitate, datorită faptului că doi frați, practic doi copii bolnavi, au fost trimiși de către părinți la școală, respectiv la grădiniță și au reușit să îmbolnăvească și colegii din colectivitățile respective. La focarul din Târgu-Cărbunești, din 600 de copii înregistrați, 40 au făcut boala. Ei sunt monitorizați, deja au fost izolați la domiciliu, urmăriți de medicul de familie, iar în colectivitate se face dezinfecție zilnică, aerisire și monitorizarea celorlalți copii care au intrat în contact cu cei bolnavi", a declarat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Medicul de la Școala Generală "George Uscătescu" de la Târgu-Cărbunești susține însă că pericolul nu a trecut și ar putea apărea noi cazuri.

"Se declară încetată perioada de epidemie, în momentul în care de la ultimul caz care a apărut trec cel puțin 14 zile, atunci se consideră că nu mai apare. 47 de cazuri au fost și momentan mai sunt 25, cei mai mulți au fost la cămin, 19, dar au revenit în colectivitate. La școală sunt în prezent 22 de cazuri, iar trei la grădiniță. Nu este un număr strict de zile de stat acasă. Unii o săptămână, unii 10 zile, unii 14 zile, depinde de imunitatea copilului. La unii a debutat boala în timpul vacanței. Totul a început de la cămin, a fost un copil care are doi frați la școală. E boală contagioasă cu transmitere virală, exact ca o gripă și în momentul în care are unul pot prelua și ceilalți. Perioada de incubație a bolii e 14-21 de zile, iar copilul care a luat virusul poate să vină la școală fără să știe și atunci deja e purtător de virus", a declarat medicul școlar, Ștefania Tîrziu.

14 dintre copiii depistați cu varicelă sunt elevi în clasa a IV-a, 11 în clasa a VI-a și patru în clasa a III-a.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL