Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Organizare proastă la vot în străinătate. Proteste şi cozi uriaşe la Londra, Viena, Paris

Sunday, 02 November 2014, 16:01 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE PARIS: Poliţia franceză a intervenit la ambasada României la Paris după ce sute de cetăţeni români au rămas în faţa instituţiei la momentul închiderii urnelor, cerând să îşi exercite dreptul la vot.

UPDATE VIENA: Tensiuni sunt şi la Viena, unde sute de români rămaşi în faţa secţiei de votare cer să voteze.

UPDATE LONDRA: Mii de persoane mai aşteptau încă să voteze, în faţa secţiilor de votare din Londra, la ora închiderii urnelor. Corina Brădeanu, unul dintre alegători, a relatat pentru Realitatea TV că oamenii din faţa Institutului Cultural Român din capitala Marii Britanii, acolo unde este amenajată o secţie de votare, protestează şi cer să voteze.

"Ma aflu in fata ICR Londra. E o coada imensa. Sunt 1000 oameni, dar lucrurile se mişcă foarte încet, deoarece sunt doar trei ştampile şi trei cabine de vot. Oamenii şi-au pierdut răbdarea, s-au scandat lozinci, nu politice, doar "Nu plecăm, vrem să votăm!". Situaţia este similară şi la consulatul României la Londra", a declarat Corina Brădeanu.

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Huiduieli, oameni nemulţumiţi şi cozi. Acesta este tabloul alegerilor din străinătate. Veniţi să voteze în zori, românii din marile capitale europene s-au lovit de ceea ce ei numesc dezinteresul şi lipsa de organizare a comisiilor din secţiile de votare. La Londra se aşteaptă şi patru ore pentru a pune ştampila pe buletinul de vot.

Românii din străinătate s-au prezentat în număr mare la vot. La multe secţii din diaspora alegătorii au stat şi încă mai stau la cozi uriaşe pentru a-şi alege preşedintele. La Paris, oamenii au aşteptat să voteze ore întregi. Coada se întindea chiar şi pe străzile adiacente Ambasadei României.

La Londra, ploaia nu i-a împiedicat pe români să voteze. Oamenii au stat la coadă cu umbrele, atât la Ambasadă, cât şi Consulat şi la Institutul Cultural român.

Şi la Madrid şi la Valencia, în Spania, s-au format cozi foarte mari, aşa cum se vede din fotografiile primite de la telespectatorii Realitatea TV. La Haga, singurul oraş din Olanda cu secţii de votare, câteva sute de oameni aşteptau să pună ştampila pe buletinul de vot.

Fotografiile primite pe adresa martorocular@realitatea.net sau postate pe reţelele de socializare surprind cozile uriaşe din mai multe oraşe. Alegătorii aşteaptă ore în şir pentru a vota la Chişinău, Londra, Paris, Strasbourg şi în multe alte locuri.

La Paris au apărut deja primele probleme, alegătorii reclamând proasta organizare de la ambasadă.

"In acest moment aproape 1.000 de oameni asteapta sa voteze la cele 2 sectii de vot de la Ambasada Romaniei la Paris.

La ora 12.30 birourile de vot au fost anuntate ca a fost eliberata o CIRCULARA a BEC conform careia declaratiile pe proprie raspundere nu vor mai putea fi completate decat in sectia de vot si nu distribuite in afara ei, lucru absolut necesar pt ca votul sa mearga cat mai repede.

Acum ne aflam in situatia in care aprox.1.000 de oameni asteapta afara, iar membrii comisiei sunt nevoiti sa stea degeaba in asteptarea oamenilor care intra in sectie ca sa completeze declaratiile.

Multi oameni au renuntat si au plecat acasa dupa 3 h de stat la coada, altii au ramas in ciuda eforturilor de a-i descuraja", a scris un cetăţean pe adresa martorocular@realitatea.net.

UPDATE: În urma unei sesizări depuse de PMP, Bitorul Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate a decis că alegătorii vor avea totuşi posibilitatea de a completa declaraţia pe proprie răspundere şi în proximitatea secţiei de votare, fără a o semna. Semnarea declaraţiei se va face în faţa unui membru al biroului electoral.

Imagini filmate la Londra arată coada mare de la una dintre secţiile de votare:

Sute de persoane sunt prezente şi la Roma:

 

Un clip video filmat la Munchen arată că românii au venit în număr mare la urne şi în inima Bavariei:

Unii români nu au mai tolerat situaţia de la secţia de votare şi au făcut scandal, cerând reprezentanţilor ambasadei să dea explicaţii şi scandând: "Formulare, formulare!":

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL