Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ALEGERI FRANŢA: Emmanuel Macron - preşedinte, cu 66% dintre voturi. Primul său MESAJ

Sunday, 07 May 2017, 08:55 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit acestei numărători, care încă nu este definitivă, Macron a obţinut 20,7 milioane de voturi şi a învins-o în mod detaşat pe Le Pen, care a obţinut 10,6 milioane de voturi.

Emmanuel Macron a fost ales duminică președinte al Franței, potrivit numărării a 99,9% din buletinele de vot. Candidatul de centru a învins-o detașat, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen.

UPDATE ora 21.50. Emmanuel Macron: Franţa a regăsit "speranţa şi încrederea"

O "nouă pagină" se deschide pentru Franţa, afirmă Emmanuel Macron, câştigătorul scrutinului prezidenţial, subliniind că "speranţa şi încrederea" au fost regăsite.

Portretul celui mai TÂNĂR preşedinte al Franţei. Cine este EMMANUEL MACRON

"O nouă pagină a îndelungatei noastre istorii se deschide în această seară. Vreau să fie una a speranţei şi încrederii regăsite", a declarat preşedintele-ales al Franţei.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa, obţinând 65,1% din voturi, potrivit proiecţiilor realizate în funcţie de sondajele efectuate la ieşirea de la urne.

Primul discurs al lui Emmanuel Macron după câștigarea alegerilor prezidențiale din Franța

UPDATE ora 21. Emmanuel Macron a câştigat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa, exit poll-urile susţinând că Macron a învins-o pe contracandidata sa, Marine Le Pen, cu 65% dintre voturi.

La câteva minute după închiderea urnelor în marile orașe, la orele 18.00 GMT (21.00 ora României), au fost publicate proiecții care îl creditau pe Macron cu circa 65% din voturi, iar pe Le Pen cu 35%, transmite Reuters. AFP a preluat rezultate între 65,5% și 66,1% pentru învingător, respectiv între 33,9% și 34,5% pentru adversara sa.

În circumscripțiile electorale rurale, votarea s-a încheiat cu o oră mai devreme, la 17.00 GMT (20.00 ora României).

Potrivit institutelor de sondare a opiniei publice IFOP și Harris Interactive, absenteismul la vot a fost ridicat, între 25,3% și 27%.

UPDATE: 65.3% dintre francezii cu drept de vot s-au prezentat la vot până la ora 18:00. 

UPDATE: Prezeţa la vot a fost de 28,23% până la ora locală 12.00.

Cei doi candidaţi la preşedinţia Franţei au fost la urne în cursul dimineţii. Emmanuel Macron a votat la o secţie din oraşul Touquet, împreună cu soţia sa, Brigitte, iar la ieşire a făcut o baie de mulţime.

Rivala sa, Marine Le Pen, a votat în localitatea Henin-Beaumont, în nordul ţării, dar la ieşire nu a avut parte de o surpriză plăcută. Cinci activiste FEMEN au afişat un banner imens cu un mesaj împotriva candidatei de extremă dreapta.

Autorităţile se aşteaptă ca votul din turul doi al alegerilor să aducă la urne mai puţină lume ca în urmă cu două săptămâni, atunci când prezenţa la vot a fost de 78%.

În diaspora, francezii s-au înghesuit la urne. La Londra, coada s-a întins pe sute de metri, în timp ce la Montreal, oamenii au aşteptat zeci de minute pentru a-şi alege preşedintele.

Francezii îşi aleg astăzi preşedintele, iar întreaga lume urmăreşte scrutinul. Asta pentru că Marine Le Pen, candidatul dreptei radicale, a promis un referendum pentru "Frexit", adică ieşirea Franţei din Uniunea Europeană. Iar dacă acest lucru se va produce, mulţi cred că va însemna sfârşitul proiectului european.

La polul opus se află Emmanuel Macron, favoritul sondajelor, cel care crede cu tărie în Uniunea Europeană.

ALEGERI FRANŢA. Marine Le Pen vs. Emmanuel Macron. Cine sunt cei doi candidaţi

Primele secţii de votare s-au deschis deja, încă de sâmbătă, în Guyana franceză, urmate de cele din Antile, Polinezia şi Noua Caledonie. În Hexagon, votul începe la ora 9, ora României. 47 milioane de francezi sunt aşteptaţi la cele peste 60.000 de secţii de votare. 

Alegeri prezidenţiale în Franţa. Rezultatele ultimului sondaj: Macron - 62%, Le Pen - 38%

Marine Le Pen este liderul partidului dreptei radicale, Frontul Naţional. În campanie, ea a cerut oprirea imigraţiei, expulzarea suspecţilor de terorism, interzicerea vălului musulman şi a promis un referendum pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron. Are 39 de ani şi nu a fost ales niciodată ales pentru o funcţie publică. Macron a lucrat ca bancher şi are o avere consistentă. A fost ministru al Economiei în cabinetul Manuel Valls, de unde a demisionat pentru a-şi crea propria mişcare, numită "En Marche!".

Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron, lovită de un atac cibernetic. Care erau principalele ţinte

 

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL