Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Administraţia Donald Trump, supusă presiunilor pentru a adopta o poziţie dură faţă de Arabia Saudită

Friday, 19 October 2018, 20:49 Sursă: REALITATEA.NET

"Chiar şi înaintea presupusei asasinări a jurnalistului Jamal Khashoggi, exista deja o anumită stare de nemulţumire în Congresul SUA faţă de Arabia Saudită, din cauza ororilor împotriva civililor din Yemen. Existau scântei, dar dispariţia lui Jamal Khashoggi a aprins focul", comentează site-ul de ştiri Axios.com.

Senatorul democrat Chris Murphy afirma acum o lună că retragerea susţinerii pentru coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen "ar trebui să fie în centrul argumentaţiei Partidului Democrat în materie de politică externă". După dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, Chris Murphy a cerut "revizuirea fundamentală" a relaţiilor dintre Statele Unite şi Arabia Saudită.

La rândul său, senatorul democrat Bernie Sanders a afirmat: "Este necesar mai mult ca oricând să reevaluăm relaţia SUA-Arabia Saudită şi să ne întrebăm dacă într-adevăr ne sunt urmărite interesele şi valorile". 

Senatoarea democrată Elizabeth Warren s-a declarat favorabilă opririi vânzărilor de armament americane spre Arabia Saudită şi retragerii susţinerii politice pentru operaţiunile din Yemen.

"Cel mai puternic instrument al Statelor Unite pe scena mondială este rolul de conducere morală. În acest moment, poziţia noastră faţă de Arabia Saudită periclitează acest rol", a atras atenţia senatorul democrat Jeff Merkley.

Apeluri pentru o poziţie dură a Washingtonului faţă de Riyad au apărut şi din partea Partidului Republican. Senatorul Lindsey Graham a declarat pentru postul Fox News că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman "nu va putea fi niciodată un lider de rang global", atrăgând atenţia că, indiferent de poziţia preşedintelui Donald Trump, el va pleda pentru sancţionarea dură a Arabiei Saudite din cauza responsabilităţii în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi.

În contextul în care secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, încă intenţionează, în pofida acţiunilor de boicotare, să participe la o conferinţă pe tema contracarării finanţării terorismului în Arabia Saudită, senatorul republican Marco Rubio a declarat pentru CNN că niciun oficial american nu ar trebui să pretindă că "totul este normal" în relaţia cu Riyadul. O reacţie slabă a Statelor Unite riscă să submineze "abilitatea naţiunii de a lua poziţii în favoarea moralităţii şi a drepturilor omului la nivel internaţional", a spus Rubio.

 

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL