Coronavirus - România: 112781 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Adevărul despre colesterol pe care nimeni nu îl spune. Sigur nu ştiai aceste lucruri

Tuesday, 09 October 2018, 20:23 Sursă: REALITATEA.NET

Ouăle au ajuns sub lupa critică a cercetătorilor pe motiv că sunt pline de colesterol și duc la ateroscleroză, care poate declanșa un infarct sau un atac vascular cerebral.

Specialiștii ne dau dezlegare la ouă și în afara sărbătorii pascale. „Meta-analize care folosesc date și studii pe sute de mii de oameni și zeci de ani arată clar că nu există o legătură între consumul de ouă și creșterea colesterolului sau bolile cardiovasculare”, spune Cristian Mărgărit. Iar organismul fiecăruia e cel mai bun indicator în privința regularității cu care ar trebui mâncate. „O persoană se poate simți bine cu 1-2 ouă pe săptămână (sau deloc), alta poate mânca și 2-3 pe zi fără probleme. Chiar dacă e sigur să mâncăm mai multe ouă pe zi, în fiecare zi, o dietă diversă presupune și existența altor alimente”, mai arată expertul în alimentație. Potrivit acestuia, calitatea unui ou este dictată de modul în care sunt crescute și hrănite găinile.

De asemenea, efectul cancerigen al cărnii roșii a fost adus în atenție chiar de reputații oameni de știință ai Școlii de Sănătate Publică de la Harvard, care au decretat că poate crește riscul de a dezvolta cancer și boli de inimă. La scurtă vreme, presa a publicat studii care arătau exact contrariul, scrie doctorulzilei.ro.

Nutriționistul Cristian Mărgărit explică raționamentul ambelor tabere. „Studiile nu țin cont de sursă, mod de preparare, alte alimente asociate, mod de viață. De exemplu, carnea de vită de la un animal crescut în libertate, cu iarbă, are un conținut nutritional mai bun decât animalele crescute cu nutrețuri bazate pe cereale și soia, antibiotice, hormoni pentru îngrășare rapida”, arată Mărgărit. Atâta vreme cât este gătită sănătos și asociată cu legume, carnea roșie poate constitui elixirul longevității. „În carne se găsesc concentrate nutrienți esențiali și chiar substanțe cu efect dovedit în prelungirea vieții (ex. carnosina). Grătarul poate produce substanțe cancerigene, în timp ce fierberea păstrează calitățile alimentului”, sunt sfaturile nutriționistului.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL