Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Acuzație gravă: Guvernul a plătit datoria externă cu fonduri UE. Cum se apără Teodorovici

Sunday, 04 November 2018, 08:10 Sursă: REALITATEA.NET

Senatorul PNL Florin Cîțu a afirmat, sâmbătă pe Facebook, că Guvernul PSD-ALDE a ascuns faptul că a plătit datoria externă, respectiv împrumuturi la BEI și BERD, cu fonduri europene. Liberalul îi cere ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să răspundă public cu privire la acest subiect, scrie Mediafax.

"Bombă: Datoria externă plătită din fonduri europene și nu din creșterea economică trâmbițată de PSD+ALDE! Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, împreună cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, înjură UE de doi ani de zile. Tot ce este capital străin sau are legătură cu UE este înfierat cu mândrie proletară. Dar ne-au ascuns ceva. Ne-au ascuns că o parte importantă a datoriei externe a statului român a fost plătită exclusiv din fonduri UE. Bombă, nu!? Hoții ăștia, au luat bani din fonduri europene și au plătit împrumuturile la BEI și BERD. Nu încercați să înțelegeți pentru că nicio țara membră nu ai mai făcut asta până acum. Să fie clar pentru toată lumea. De dimineață până seară înjură UE în timp ce pe șest se milogesc de oficialii UE să le dea bani gratis să poată să-și plătească datoriile", a scris Florin Cîțu, sâmbătă într-o postare pe Facebook.

"Îi cer public lui Eugen Teodorovici să răspundă la următoarele întrebări: Este adevărat că ați achitat cele două credite de la BEI și BERD cu bani din fonduri europene? Prin această acțiune ați diminuat fondurile destinate investițiilor în România? Ați informat Parlamentul României despre această “operațiune” financiară secretă?", a completat Cîțu.

Într-un răspuns publicat sâmbătă noaptea pe Facebook, Teodorovici spune:

"Lupta politică nu mai are nicio legătură cu realitatea sau cu profesionalismul celor care au impresia că înțeleg peste noapte ițele finanțelor sau ale economiei.

Este deopotrivă amuzant şi aberant să vezi cum măsuri luate la un moment dat de Guvernul României, într-adevăr, cu acordul Comisiei Europene (dar nu cu un singur Comisar al politicii regionale!) şi nu doar de România, măsuri care au condus la cel mai mare progres în utilizarea fondurilor europene începând cu anul 2013, sunt astăzi prezentate de politicieni mai degrabă ignoranți, ca să nu spun rău intenționați, drept minciuni sau bombe.

Fie că mă refer la continuarea finanțării proiectelor care nu au fost finalizate într-un singur ciclu financiar, fie la decontarea din fonduri europene a unor proiecte importante finanțate din fonduri naționale sau atrase de la diverse instituții financiare (inclusiv BEI şi BERD), aşa numitele proiecte retrospective, acestea au fost măsuri luate în deplină conformitate cu regulamentele europene - sigur, chiar dacă unii abia acum au aflat, după mai mult de 4 ani, sunt oricând dispus să ofer explicații!

Observ că pseudo-specialiști sau aşa ziși politicieni, pentru că despre economiști adevărați nu poate fi vorba în acest context....fac aprecieri bombastice cu privire la reducerea finanțării proiectelor de investiții prin achitarea datoriei externe a țării din fonduri europene.

Repet: sunt oricând dispus să ofer explicații suplimentare acelora care dovedesc, ori de câte ori fac afirmații publice, că nu au capacitatea de a înțelege nici mecanismele legate de finanțarea europeană, nici de rambursarea împrumuturilor externe", scrie Teodorovici pe Facebook.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL