Trump, atacat dur de Donald Tusk: Acordul SUA-Turcia este o "capitulare" cerută kurzilor

Friday, 18 October 2019, 17:30 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că armistiţiul negociat de Statele Unite ale Americii cu Turcia nu este o încetare a focului reală, ci o "capitulare" cerută kurzilor, relatează AFP şi Reuters.

"Situaţia este destul de evidentă. Această pretinsă 'încetare a focului' nu este ceea ce ne aşteptam. În fapt nu este o încetare a focului, este o cerere de capitulare pentru kurzi", a declarat el la finalul summitului UE de la Bruxelles.

Turcia a fost de acord joi, la propunerea SUA, să suspende ofensiva sa în Siria pentru cinci zile pentru a le permite kurzilor să se retragă din teritoriul vizat de Ankara pentru instituirea unei "zone de securitate".

"Trebuie să reiterăm apelul nostru la Turcia de a pune capăt acţiunii sale militare permanent şi imediat, şi de a-şi retrage forţele şi a respecta legea internaţională umanitară", a adăugat Tusk.

Trump a cedat total în fața lui Erdogan. Acordul SUA-Turcia, ”o rușine”. Ce pregătesc kurzii?

Președintele Donald Trump este acuzat că a cedat total în fața lui Recep Tayyip Erdogan în cazul acordului încheiat pentru suspendarea temporară a operațiunii Turciei împotriva kurzilor din Siria. Asta după ce liderul de la Casa Albă a fost criticat că i-a abandonat pe kurzi în fața Turciei, în ciuda faptului că aceștia au fost cruciali în lupta pentru eliminarea ISIS.

După o săptămână de conflict cu multe morți printre civili și zeci de mii de refugiați, Ankara a acceptat să oprească asaltul din Siria pentru a permite kurzilor să se retragă din zona pe care dorește să o ocupe.

Anunțul a fost făcut joi după întâlnirea lui Recep Tayyip Erdogan cu vicepreședintele Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo, la Ankara.

În schimb, Trump a acceptat să ridice sancțiunile impuse Turciei, după oprirea totală a ofensivei.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi liderul Partidului Democrat din Senat, Chuck Schumer, au calificat joi drept o "ruşine" acordul convenit, notează Reuters, citată de Agerpres.Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN