Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

A scăzut numărul de bancnote euro contrafăcute, anunţă BCE

Sunday, 19 July 2015, 09:23 Sursă: REALITATEA.NET

'Volumul bancnotelor contrafăcute rămâne în continuare foarte scăzut, raportat la numărul în creștere de bancnote autentice aflate în circulație, peste 17 miliarde în semestrul I 2015', informează BCE într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Bancnotele de 20 euro și de 50 euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri.

Comparativ cu cifrele raportate pentru semestrul al doilea din 2014, proporția de bancnote de 20 euro contrafăcute a scăzut ușor, în timp ce cea de bancnote de 50 euro a crescut. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 86% din numărul total al bancnotelor contrafăcute.

Marea majoritate (97,9%) dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro. Numai aproximativ 1,6% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și mai puțin de 0,5% din alte regiuni ale lumii.

Eurosistemul — Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro — recomandă publicului să dea dovadă de vigilență în privința bancnotelor primite. Bancnotele autentice pot fi recunoscute cu ușurință utilizând metoda simplă 'atinge, privește, înclină', prezentată atât pe paginile referitoare la euro de pe website-ul BCE, cât și pe website-urile băncilor centrale naționale din Eurosistem.

În luna februarie a acestui an, BCE a arătat "lumii" noua bancnotă de 20 euro din seria 'Europa', care va fi emisă la data de 25 noiembrie 2015. Aceasta va fi cea de a treia bancnotă din seria 'Europa', după cea de cinci euro care a intrat în circulație în luna mai 2013, urmată la sfârșitul lunii septembrie anul curent de noua bancnotă de 10 euro. Bancnotele din seria 'Europa' cu denominări mai mari (20 de euro, 50 de euro, 100 de euro, 200 de euro și 500 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani.

Actualele bancnote euro, emise în ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulație.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL