Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

A murit regizorul Lucian Pintilie

Wednesday, 16 May 2018, 22:04 Sursă: REALITATEA.NET

Duminică seară, Lucian Pintilie a fost internat la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din București, în stare gravă. Potrivit presei, regizorul ajunsese pe mâna medicilor și în urmă cu două săptămâni, din cauza unor probleme grave la plămâni apărute după o răceală puternică. 

Regizorul Lucian Pintilie s-a născut la 9 noiembrie 1933 în Tarutino, Basarabia.

Este absolventul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice precum "Copiii soarelui" (1961), "Proştii sub clar de lună" (1962), "Cezar şi Cleopatra" (1963), "Biedermann şi incendiatorii" (1964), "Inima mea e pe înălţimi" (1964), "D'ale carnavalului" (1966), "Livada cu vişini" (1967), "Revizorul" (1972) - spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie.

După scandalul interzicerii piesei "Revizorul", Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost lăsat să plece din ţară. Acesta a plecat la Paris în 1973. În 1973, a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul "Salonul nr. 6", după nuvela omonimă a lui Cehov.

Printre filmele regizate de Pintilie se numără ”Reconstituirea”, ”De ce trag clopotele, Mitică?”, ”Terminus Paradis”.

 

Lucian Pintilie, premiat pentru întreaga activitate la Festivalul Filmului European


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL