Coronavirus - România: 18429 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

A murit Regele Mihai. Aceasta a fost marea lui pasiune

Tuesday, 05 December 2017, 16:45 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit Jurnalul.ro, caii şi caii-putere erau paisuni vechi ale familiei. Regina Maria adora să călărească şI, nu de puţine ori, se urca la volanul maşinii sale; principesa Ileana la fel, iar principele Nicolae chiar participa la curse de maşini. Aşa că Mihai nu făcea decât să continue tradiţia.

Primul automobil al  principelui a fost o maşină electrică(englezească) numită "Gândacul Roşu”. Era în 1927. Parcul Palatului Cotroceni a  fost martorul îndemânării sale. Povestea continuă în paginile următoare.

Regina Maria a României, bunica sa, notează des în "Însemnări zilnice” bucuria micului prinţ Mihai de a stăpâni caii-putere: "Cotroceni, 22 aprilie 1926: Mai frumos şi mai însorit ca oricând. (Mai târziu am făcut un tur în grădină, unde l-am întâlnit pe Miky, care  mâna o adorabilă pereche de cai micuţi, dintr-o drăgălaşă trăsurică primită în dar de la Timişoara Sau Sinaia. 1 septembrie 1926/( Ileana şi cu mine am prânzit în balcon, împreună cu Miky. El a fost nespus de amuzant. Din păcate pentru sărmanele noastre urechi, ocazional, el îşi imaginează că este un motor, un motor nu prea bun după zgomotul pe care îl face”, nota amuzată regina.

Regina Maria era, la rândul său, pasionată de automobile și cai. Pricipesa Ileana, mătușa fostului monarh, era și ea adeptă a ”sporturilor extreme”, iar principele Nicolae, unchiul, pilota mașini de curse, pe care le repara de cele mai multe ori singur, potrivit notițelor Reginei Mariei.

"Maşinile Regelui, apărută la editura Curtea Veche, este o bijuterie ca dintr-o colecţie. Este mai mult decât o trecere în revistă a maşinilor sau avioanelor pe care le-a avut de-a lungul timpului Majestatea Sa. Este o frumoasă poveste despre rege, părinţi, bunica sa, regina Maria, este o incursiune  inedită în  fabuloasa existenţă a Familiei Regale a României”.

Albumul a fost realizat de Principele Radu al României, care admiră dragostea faţă de maşini a regelui.
"Cu un fel de sfială amestecată cu discreţie, regele spune uneori, în familie sau printre cunoscuţi, despre pasiunea sa pentru maşini: «Cred că m-am născut cu volanul în mână.» De-a lungul anilor, automobilele, avioanele , precum şi «maşinăritul» în atelierul său auto au fost deopotrivă un hobby şi un fel de a se apăra de toate presiunile şi tensiunile vieţii.(...) Majestatea Sa a găsit în condusul automobilului preocuparea sportivă a minţii care să-l menţină în echilibru. Astăzi, după optzeci şi cinci de ani de condus, regele se urcă la volan cu aceeaşi siguranţă discretă, cu o plăcere sfioasă, cu o robusteţe uşor de remarcat. Tratează maşina cu respect, cu atenţie, are un anume fel profund de a «simţi» motorul, pe care îl ascultă cu sufletul şi cu mintea. Automobilul pe care îl conduce, ca şi traficul auto şi celelalte maşini de pe şosea, sunt tratate de Rege tot atât de frumos şi de respectuos pe cât sunt trataţi oamenii pe care îi întâlneşte zi de zi.

A avut de mic copil pasiunea motoarelor, a automobilelor de toate felurile. (Regele nu a avut o atitudine frivolă faţă de maşini. Nu le-a colecţionat ca pe trofee de arătat celorlalţi, nu le-a tratat cu orgoliu sau cu pasiune capricioasă. Regele şi-a privit maşinile ca pe o sursă de echilibru, de perfecţiune, ca pe un model de izbândă a mâinii omului.(...)”, mai spune Principele Radu.
Principele Mihai nu a avut un instructor auto. A învăţat singur. "A  furat arta şofatului de la şoferii Palatului Regal. Prima sa maşină adevărată - Morris 1927- a primit-o la vârsta de opt ani, în anul 1929, de la unchiul său Principele Nicolae.

Zborul este o altă pasiune a regelui.  Prima dată s-a urcat într-un avion la vârsta de 8 ani. La manşa avionului, Regele Mihai a efectuat în întreaga sa viaţă 955 de ore şi 55 de minute de zbor, scrie Principele Radu.

Muzeul  regal al automobilului. La data de 25 octombrie 2011, cu ocazia împlinirii celor 90 de ani de viaţă ai Majestăţii Sale, la domeniul regal din Săvârşin s-a inaugurat Muzeul Regal al Automobilismului. "Muzeul găzduieşte colecţia actuală de maşini regale, noi şi vechi, precum şi o expoziţie cu fotografii şi documente legate de pasiunea pentru automobil a Familiei Regale a României, din 1866 până astăzi. Atelierul mecanic auto al Regelui Mihai I este, de asemenea, parte a Muzeului Regal al Automobilului. Aici se va putea admira colecţia preţioasă de unelte auto a Mejstăţii Sale, precum şi toată rezerva de piese originale de care s-a folosit pentru reconstituirea, de-a lungul anilor, a nouă jeepuri militare americane, tip Bantam, Willys şi Ford.

"Regele Mihai a avut 38 de maşini de-a lungul a 90 de ani de viaţă, la care se adaugă patru jeepuri militare americane, toate originale, unele dintre ele primite în dar, altele recondiţionate de Rege, personal. ( În cei aproape 85 de ani de condus maşina, Regele a stat la volanul maşinilor lui de-a lungul a peste două milioane de kilometri.”Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL