A MURIT actriţa cu cea mai longevivă carieră DIN LUME

Sunday, 01 June 2014, 16:11, Sursă: REALITATEA.NET

Actriţa israeliană Hanna Maron, care în 2011 a fost inclusă în Guinness World Records graţie longevităţii ei extraordinare de pe scenă, o recompensă ce încununa o carieră întinsă pe durata a peste 83 de ani, a decedat, vineri, la vârsta de 90 de ani, informează contactmusic.com.

Adaugă părerea ta

Veterana actriţă a decedat vineri, la Ichilov Hospital din Tel Aviv, potrivit Mediafax. Hanna Maron, născută în Germania pe 22 noiembrie 1923, a debutat pe scenă la vârsta de patru ani şi a obţinut primul ei rol principal la vârsta de nouă ani.

După o scurtă apariţie în "M - Eine Stadt sucht einen Mörder" (1931) de Fritz Lang, Hanna Maron a părăsit Germania cu familia din cauza venirii la putere a naziştilor în 1933 şi a emigrat în Palestina, unde şi-a continuat cariera artistică.

Membru fondator al prestigiosului Teatru Cameri din Tel-Aviv în 1945, Hanna Maron a devenit una dintre personalităţile legendare ale scenei israeliene.

În 1970, actriţa şi-a pierdut un picior în timpul unui atentat palestinian comis contra unui avion al companiei israeliene El Al, la Munchen, dar a revenit pe scenă după ce s-a însănătoşit.

Militantă pentru pace, Hanna Maron a făcut parte din delegaţia israeliană invitată la Washington, în 1933, în momentul semnării acordurilor de la Oslo dintre Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

În aprilie 2011, Hanna Maron a semnat împreună cu alţi intelectuali de stânga israelieni un apel pentru crearea unui stat palestinian. Cu această ocazie, ea a citit public, şi simbolic, această declaraţie de independenţă a Palestinei, redactată după modelul proclamării statului Israel în mai 1948, cu ocazia unei manifestaţii la Tel-Aviv.

Hanna Maron a primit de-a lungul cariei sale numeroase premii şi recompense în Israel.

În septembrie 2011, când avea 87 de ani, Hanna Maron a fost inclusă în Guinness World Records graţie longevităţii ei extraordinare de pe scenă, o recompensă ce încununa o carieră întinsă pe durata a peste 83 de ani, după cum informa la momentul respectiv AFP.