Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

A fost creat un nou tip de lumină. Cercetătorii anunță efecte revoluționare

Tuesday, 11 June 2019, 18:33 Sursă: REALITATEA.NET

În mod normal, fotonii care alcătuiesc lumina nu interacționează unii cu alții, însă oamenii de știință de la MIT au reușit, în mod miraculos, să-i lege între ei. Mai exact, au creat un "nor" de atomi de rubidiu răciți, după care au folosit un laser pentru a vaporiza rubidiul, iar astfel au obținut la temperaturi extrem de scăzute, un nor de atomi difuzi.

„Am creat un tip special de mediu în care fotonii interacţionează între ei atât de puternic încât încep să acţioneze ca şi cum ar avea masă şi se leagă pentru a forma molecule", a precizat Mikhail Lukin de la Harvard atunci când a realizat primul experiment.

Oamenii de știință de la MIT au inventat o formă bizară de lumină

În plus, echipa de cercetători de la MIT a folosit acelaşi principiu pentru a determina dacă „parteneriatul" poate fi format din trei părţi, introducând încă un foton. „Spre exemplu, poţi combina atomii de oxigen pentru a forma moleculele de O2 şi O3, dar nu O4. Aşadar, s-a pus problema: poţi adăuga mai mulţi fotoni la o moleculă pentru a o face din ce în ce mai mare?", întreabă Vladan Vuletic, autorul principal al studiului de la MIT.

Întrebarea a avut un răspuns afirmativ, iar „molecula" din trei fotoni poate avea nenumărate aplicaţii, mai ales în ceea ce priveşte controlarea vitezei luminii în vid pentru a determina proprietăţile stranii ale acesteia.

De asemenea, fotonii grupați ar putea transporta informație, care este o calitate importantă pentru calculatoarele cuantice. Mai mult, cercetătorii de la MIT mai vorbesc și despre faptul că un control bun asupra fotonilor poate duce la crearea unor structuri precum cristalele.

Sursa


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL