Coronavirus - România: 33585 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

A fost adoptat proiectul care înăsprește pedepsele pentru agresiuni sexuale împotruva minorilor

Tuesday, 30 June 2020, 13:44 Sursă: Undă verde pentru lege care înăsprește pedepsele pentru AGRESIUNI SEXUALE

Inițiativa aduce modificări Codului Penal și celui de Procedură Penală, menite să crească limitele inferioare ale unor fapte precum viol, act sexual cu un minor, trafic de persoane, proxenetism, pornografie infantilă, astfel încât prădătorii sexuali să primească pedepse cu închisoarea.

În cazul unui viol, de exemplu, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani, față de 3-10 ani în prezent.  Dacă victima este minor, atunci intervalul de pedeapsă crește de 7-12 ani, iar dacă există circumstanțe agravante se poate ajunge la 15 ani. Și la catalogarea circumstanțelor agravante apar situații noi, precum cea în care agresorul locuiește alături de victimă, nu doar când este rudă a acesteia. În plus, și situațiile când viața victimei a fost pusă în pericol vor fi considerate agravante, în contrast cu prevederile textului legislativ în vigoare, când victima trebuia să demonstreze că a suferit o vătămare corporală.

Dacă agresiunea este urmată de decesul victimei, pedepsele cresc la 9 - 18 ani. În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în alte circumstanțe agravante.

Au fost majorate și pedepsele pentru traficul de persoane – pedepsele cresc la închisoare între 5 și 10 ani, față de 3-10 ani, și la închisoare între 7 și 12 ani pentru circumstanțe agravante, față de 5-12 ani.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL