Coronavirus - România: 217216 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

21 DECEMBRIE 1989. Nicolae Ceauşescu - ZIUA ULTIMEI GREŞELI. Mărturii INEDITE de la Revoluţia din 89

Sunday, 21 December 2014, 13:26 Sursă: REALITATEA.NET

La Bucureşti, mitingul convocat pentru susţinerea lui Nicolae Ceauşescu şi a măsurilor represive de la Timişoara se transformă într-o revoltă împotriva dictatorului. Nicolae Ceauşescu încearcă să-şi continue discursul. Îndemnat de soţia sa, promite majorarea pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii. Oamenii nu mai ascultau. Erau inghesuiti de tancuri si cordoane de politie, dar ocupasera bulevardele din centrul capitalei. La ora 16.45 se trag primele focuri de armă asupra protestatarilor.

O oră mai târziu, Nicolae Ceauşescu organizează o teleconferinţă cu şefii organizaţiilor judeţene de partid şi le cere să ia măsuri radicale de reprimare a revoltelor. În programul Televiziunii sunt incluse repetate chemări pentru apărarea şi consolidarea comunismului.

Dar anticomuniştii bucureşteni formează o baricadă umană între sala Dalles şi Hotel Intercontinental, care este luată cu asalt de Armată şi de forţele de securitate. Atunci se înregistrează primii morţi. După miezul nopţii, maşini speciale ale primăriei spală din greu sângele de pe bulevardul unde trăgea să moară şi comunismul. Abia a doua zi, pe 22 decembrie, manifestantii au castigat.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL