Coronavirus - România: 217216 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

2017, harta riscurilor globale: Politica lumii intră în ape necunoscute

Sunday, 18 December 2016, 08:57 Sursă: REALITATEA.NET

Şi iată care sunt principalele tendinţe, aşa cum sunt prezentate ele de Jonathan Wood.

"Politicile globale intră în ape necunoscute. Ordinea liberală de după încheierea Războiului Rece aşa cum a fost ea făurită de SUA, Europa şi aliaţii lor, cea care oferă cadrul necesar pentru o companie multinaţională, este din ce în ce mai ameninţată de o serie de provocări, atât interne cât şi externe".

Sursele conflictuale externe sunt reprezentate de noile posturi de forţă în care se află economii ca cele ale Chinei, Indiei sau câtorva state mai mici din Africa sub-sahariană sau Asia de sud-est care "contestă în mod activ locul de prim rang, dominaţia instituţională şi atractivitatea ideologică a Occidentului....ambiţia unui regim legal internaţional cedează în faţa logicii naţionale a "realităţilor din teren".

Pe plan intern,”populismul politic occidental pune sub semnul întrebării viabilitatea şi durabilitatea ordinii liberale globale. Recentele succese ale mişcările naţionaliste, izolaţioniste şi protecţioniste în SUA şi Europa, adesea mixate cu facţiuni xenofobe, a scăzut sprijinul politic pentru comerţul global, ajutorul străin, liberalizarea comerţului şi investiţiilor, democratizare. Avansul rapid tehnologic afectează şi schimbă sensul industriei, identităţilor şi ideilor”.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL